Název:
Jak sociální sítě ovlivňují stravování celiaků
Překlad názvu:
How social networks affect celiacs'diets
Autoři:
Pretlová, Anna ; Háša, Marek (vedoucí práce) ; Hájková, Karolína (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce se zabývá vlivem sociálních sítí na stravování celiaků. Jejím cílem bylo zjistit, jak mohou sociální sítě, konkrétně Facebook, Instagram, YouTube, Twitter a Pinterest, ovlivňovat přípravu, nákup a konzumaci bezlepkových produktů. Zvolenou metodou výzkumu byl kvantitativní výzkum. Pomocí dotazníkového šetření a následné deskriptivní analýzy, byly získány výsledky od českých a několika málo slovenských celiaků a lidí s alergií na lepek. Samotný dotazník byl rozšířen na sociálních sítích Instagram, Facebook a aplikaci WhatsApp. Do výsledného vzorku bylo zařazeno 264 z původních 279 respondentů. Z výsledků vyplývá, že užívání sociálních sítí je mezi pacienty s celiakií a bezlepkovou dietou populární a uživatelům přináší užitek. Dále vyšlo najevo, že nejužitečnějšími sociálními sítěmi jsou Instagram a Facebook. Naopak YouTube, Twitter a Pinterest v hodnocení respondentů zcela propadly. Hlavním důvodem je malé množství přínosných informací. Co se stravování týče, celiaci podle výsledků vyhledávají hlavně nové recepty, produkty a místa, která nabízí bezlepkové pokrmy. Kromě rozšíření obzorů v oblasti stravy se také ukázalo, že sociální sítě obsahují důležité informace o nemoci samotné a zvyšují o ní povědomí. Lidé se tak snadněji orientují v tom, co bezlepková dieta obnáší a mají větší pocit...This paper examines the influence of social networks on the diet of celiacs. The aim was to investigate how social networks, specifically Facebook, Instagram, YouTube, Twitter and Pinterest, can influence the preparation, purchase and consumption of gluten-free products. The chosen research method was quantitative analysis. Results were obtained from Czech and a few Slovak celiacs and people with gluten allergy with help of a questionnaire survey followed by descriptive analysis. The questionnaire itself was disseminated on the social networks Instagram, Facebook and WhatsApp. The final sample included 264 from the original 279 respondents. The results show that the use of social networking sites is popular among patients with celiac disease and gluten-free diets and that users benefit from it. It was also revealed that the most useful social networks are Instagram amd Facebook. On the other hand, YouTube, Twitter and Pinterest fell completely in the evaluaion. The main reason for this is the small amount of beneficial information. When it comes to eating, celiacs are mainly looking for new recipes, products and places that offer gluten-free meals, according to the results. In addition to extend dietary horizons, social networks have also provent to contain important information about the disease...
Klíčová slova:
bezlepková dieta; Celiakie; dotazníkové šetření; Facebook; Instagram; kvantitativní analýza; Pinterest; sociální sítě; stravování; Twitter; YouTube; Celiacs disease; eating; Facebook; Gluten free diet; Instagram; Pinterest; quantitative analysis; questionnaire survey; social network; Twitter; YouTube