Original title:
Kombinované přípravky s enkapsulovanou antimikrobiální složkou
Translated title:
Combined preparatives with encapsulated antimicrobial component
Authors:
Kneblová, Kateřina ; Bendová, Agáta (referee) ; Márová, Ivana (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2023
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Předložená bakalářská práce se zabývá přípravou a charakterizací lipozomových nanočástic, které byly funkcionalizovány aktivní látkou a následně testovány pro svůj synergický účinek vůči mikroorganismům. V teoretické části byla zpracována literární rešerše zaměřená na přehled antimikrobiálních látek a na techniky enkapsulace. V experimentální části byla pro přípravu lipozomů využita metoda sonifikace. Do částic byli enkapsulovány přírodní a syntetické antimikrobiální látky. U takto připravených lipozomů byla stanovena velikost, stabilita, enkapsulační účinnost, antioxidační a antimikrobiální aktivita. Antimikrobiální aktivita byla stanovována na gramnegativním kmeni Esterichia coli, grampozitivním kmeni Micrococcus luteus a kvasince Candida glabrata. Následně byl pozorován synergický účinek aktivních látek, který byl prokázán jak při kombinaci syntetické aktivní látky s přírodní, tak i při kombinaci dvou přírodních aktivních látek. Synergický účinek enkapsulovaných látek se projevil po delší době, než tomu bylo při synerii čistých aktivních láek. Což by mohlo nalézt své uplatnění ve farmaceutickém průmyslu, při dodávání léčiv, či v potravinářském průmyslu při konzervačních procesech.
The presented bachelor thesis deals with the preparation and characterization of liposome nanoparticles that have been functionalized by the active substance and subsequently tested for their synergistic effect against microorganisms. In the theoretical part, a research focused on an overview of antimicrobials agents and on encapsulation techniques. In the experimental part, the method of sonification was used to prepare liposomes. Natural and synthetic antimicrobial substances were encapsulated into the particles. The size, stability, encapsulation efficiency, antioxidant and antimicrobial activity were determined for the liposomes that were prepared. Antimicrobial activity was tested on the gram-negative strain Esterichia coli, the gram-positive bacteria Micrococcus luteus, and one fungual strains Candida glabrata. Subsequently, a synergistic effect of the active substances was observed, which was demonstrated both when combining a synthetic active substance with a natural one and when combining two natural active substances. The synergistic effect of the encapsulated substances was observed after a longer period of time than that of the synergy of the pure active substrances. Which could find its application in the pharmaceutical industry, in drug delivery, or in the food industry in preservation processes.
Keywords:
Antimicrobial activity; encapsulation; nanomaterials; synergism; Antimikrobiální aktivita; enkapsulace; nanomateriály; synergie
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/210521