Název:
Hodnotenie vplyvu odrody na kvalitu zemiakových lupienkov
Autoři:
Lovás, Patrik Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2021
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá problematikou vlivu odrůdy brambor na výslednou senzorickou kvalitu bramborových lupínků. V rámci laboratorního experimentu byly zkoumány tři odrůdy brambor, které jsou součástí portfolia společnosti INTERSNACK Choustník, a.s., kde byla hodnocena sušina, škrob v sušině, redukující cukry a texturní vlastnosti. Následně byla provedena senzorická analýza lupínků vyrobených z daných odrůd. Firemní tajemství nám nedovolilo uvést pravé jména odrůd, a tak je budou charakterizovat písmena slovenské abecedy: A, B a C. Nejlepší senzorickou kvalitu vykazovaly lupínky vyrobené z odrůdy B, která je charakteristická vhodnými chemickými parametry pro jejich výrobu. Ty dosahovaly i další dvě odrůdy, ale senzorické hodnocení lupínků z nich vyrobených dosahovalo o něco slabších výsledků, což mohlo být při odrůdě C zapříčiněno vyšším obsahem redukujících cukrů a při odrůdě A samotnou agrotechnikou.The diploma thesis deals with the evaluation of potato variety impact on final chips sensory quality. Lab experiment was focused on three potato varieties used in INTERSNACK Choustník, a.s. production process, where dry matter, starch con-tent, reducing sugars and texture traits were evaluated. Lastly, chips´ sensory analysis made of given varieties was examined. Company secret did not let us re-veal the real names of potato varieties, so they are identified by Slovak alphabet letters: A, B, and C. The best sensory quality was measured in chips produced from B variety, characterised by suitable chemical parameters for chips processing. The other variates are suitable for chips processing as well, but the final chips´ sensory evaluation reported some irregularities, which could cause in C variety the higher content of reducing sugars, and in A variety agrotechnology issues.
Klíčová slova:
bramborové lupínky; brambory; kvalita; odrůda; potato chips; potato composition; potatoes; quality; složení brambor; variety