Název:
Možnosti ovlivnění kvality sladu a jeho uplatnění ve výrobě piva
Autoři:
Podaný, Adam Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V literární části bakalářské práce jsou shromážděny informace o možnostech ovlivnění kvality sladu a jeho uplatnění při výrobě piva. V praktické části je posuzován vliv aplikace dusíku a síry na kvalitu sladu. Z výsledků maloparcelního polního pokusu založeného v r. 2012 na pozemku ZD Agrospol Velká Bystřice můžeme pozorovat pozitivní vliv aplikovaných N a S- hnojiv na kvalitu sladu vyrobeného ze zrna jarního ječmene odrůdy Bojos. Hnojení dusíkem a sírou zlepšovalo klíčivost zrna. Zrno z variant hnojených N i N+S -- hnojivy rychleji klíčilo. Síranová síra příznivě ovlivňovala obsah škrobu v zrnu a tím i jeho extraktivnost. Obsah dusíkatých látek v zrnu korespondoval s dávkami dusíkatých hnojiv.In the literary part of the thesis are information about the possibilities of influencing the quality of malt and its application in the beer production. In the practical part we explored the effect of nitrogen and sulphur on quality of malt. The results of small-plot field trials established on plots of the Agrospol agricultural enterprise in 2012 in Velká Bystřic we can see the positive effect of applied N and S fertilizers on the quality of the malt produced from the grain of spring barley variety Bojos. Nitrogen and sulfur fertilization improved grain germination. The grain of the variant fertilized with N and N + S - fertilizers had faster germination. Sulfate sulfur increased the starch content in the grain. The amount of extract in malt corresponded with the starch content in barley grain. Also content of the proteins is corresponded with doses of the nitrogen fertilizers.
Klíčová slova:
dusík; hnojení; ječmen sladovnický; kvalita sladu; slad; síra