Název:
Zastoupení vápníku ve vybraných mléčných výrobcích
Překlad názvu:
Proportion of calcium in selected dairy products
Autoři:
ŠINDELÁŘOVÁ, Tereza Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá nejvýznamnějšími minerálními látkami, které jsou zastoupeny v mléce, a úlohou vápníku v lidském těle. Dále je zde charakterizován obsah vápníku a jeho dostupnost ve vybraných mléčných produktech a dalších potravinách. Další část se věnuje problematice laktózové intolerance - definice, projevy, diagnostika a léčba. Poslední část se věnuje analytickým metodám sloužícím ke stanovení obsahu vápníku v mléce.The bachelor thesis deals with the most important mineral substances that are found in milk and the role of calcium in the human body. It also characterizes the calcium content and its availability in selected dairy products and other foods. The next part deals with the issue of lactose intolerance - definition, manifestations, diagnosis and treatment. The last part is devoted to analytical methods used to determine the calci-um content of milk.
Klíčová slova:
laktózová intolerance; metabolismus vápníku; metody stanovení vápníku; mléko; obsah vápníku v potravinách; calcium content in food; calcium metabolism; lactose intolerance; methods for determination of calcium; milk Citace: ŠINDELÁŘOVÁ, Tereza. Zastoupení vápníku ve vybraných mléčných výrobcích. České Budějovice, 2022. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/64939