Název:
Hodnocení vlivu odrůdy na obsah betalainových barviv v bulvách salátové řepy
Překlad názvu:
Evaluation of cultivar effect on content of betalain pigments in beetroot
Autoři:
AUEROVÁ, Anežka Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem bakalářské práce bylo zhodnotit obsah betalainových barviv a zanalyzovat antioxidační aktivitu u vybraných odrůd salátové řepy. Práce je členěna do několika kapitol. V první části je nastíněna historie pěstování, jednotlivé odrůdy a jejich základní vlastnosti. Dále jsou uvedeny informace o antioxidační aktivitě a barvivech, která se v salátové řepě vyskytují. V druhé části je provedena samotná analýza betalainových barviv a zhodnocena antioxidační aktivita. Díky tomu se dospělo k závěru, že salátové řepy s červeno-fialovým zbarvením dužniny jsou bohatší na antioxidační látky. A proto jsou také zdraví prospěšnější.The thesis si lead to evaluate volume of betalain dyes and analyze antioxidant activity in selected species of beetroot. The thesis is sorted to several chapters . The first chapter discusses about history, individual species of beetroot and general properties. There are information about antioxidant activity and dyes, which is occure in beetroot in the next. The second part of the thesis is focused on analyze the betalain dyes and evaluate antioxidant activity. It leads to resume, that beetroots with red-violet color are more rich about antioxidant substances. It is more healthier than others.
Klíčová slova:
antioxidační aktivita; betalainová barviva; obsah celkových polyfenolů; řepa; antioxidation activity; beetroot; betalains dyes; content of total polyphenols Citace: AUEROVÁ, Anežka. Hodnocení vlivu odrůdy na obsah betalainových barviv v bulvách salátové řepy. České Budějovice, 2020. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/57697