Název:
Stanovení in vitro stravitelnosti organické hmoty kukuřičné siláže pepsin-celulázovou metodou
Autoři:
FOUS, Dominik Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Siláž, a především kukuřičná siláž, je nejvíce zastoupeným objemným krmivem jak v České republice, tak i v Evropě. Siláží je uhrazována velká část energie, která je potřebná pro správnou užitkovost zvířat. Stabilní užitkovost a její nárůst je možné zajistit pouze neměnným a vyváženým složením krmné dávky po celý rok. Vzhledem k důležitosti přípravy kvalitního krmiva se často využívají aditiva. Je možné silážními aditivy do silážované hmoty přidat homofermentativní bakterie, aby se u siláže rychle snížilo pH nebo se mohou přidávat bakterie heterofermentativní, které u siláže zlepšují aerobní stabilitu, dále je možné tyto bakterie kombinovat nebo využít i jiné silážní přísady.Silage, and especially maize silage, is the most abundant roughage both in the Czech Republic and in Europe. Silage compensates for a large part of the energy needed for the proper performance of animals. Stable efficiency and its increase can be ensured only by a constant and balanced composition of the feed ration throughout the year. Due to the importance of preparing quality feed, additives are often used. It is possible to add homofermentative bacteria to the ensiled mass with silage additives to rapidly lower the pH of the silage, or to add heterofermentative bacteria which improve aerobic stability in the silage, it is also possible to combine these bacteria or use other silage additives.
Klíčová slova:
heterofermentativní bakterie; homofermentativní bakterie; konzervace; siláž; silážní aditiva; conservation; heterofermentative bacteria; homofermentative bacteria; silage; silage additives Citace: FOUS, Dominik. Stanovení in vitro stravitelnosti organické hmoty kukuřičné siláže pepsin-celulázovou metodou. České Budějovice, 2020. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/57447