Název:
Ověření schopnosti rašeliníkového pektinu inhibovat aktivitu půdních enzymů
Autoři:
CHROUSTOVÁ, Lucie Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce se zabývá vlivem sphagnanu, pektinu získaného z rašeliníků, na aktivitu půdních enzymů. Cílem práce je ověřit, do jaké míry inhibuje sphagnan aktivitu čistých (komerčních) enzymů a enzymů extrahovaných z rašeliniště. Inhibiční účinky sphagnanu byly porovnány s účinky jiného mechového pektinu izolovaného z Leucobryum glaucum a vybraných fenolických látek (huminové látky z rašelinné vody a kyseliny gallová, tříslová, sphagnová a 4-hydroxybenzoová).This work deals with the influence of sphagnan, a Sphagnum moss-derived pectin, on the activity of soil enzymes. The aim of this work is to verify the extent to which sphagnan inhibits the activity of pure (commercial) enzymes and enzymes extracted from peatland. The inhibitory effects of sphagnan were compared with the effects of another moss pectin isolated from Leucobryum glaucum and selected phenolic compounds (humic substances from peat water and gallic, tannic, sphagnum and 4-hydroxybenzoic acids).
Klíčová slova:
fenolické látky; inhibice hydroláz; sphagnan; inhibition of hydrolases; phenolic compounds; sphagnan Citace: CHROUSTOVÁ, Lucie. Ověření schopnosti rašeliníkového pektinu inhibovat aktivitu půdních enzymů . České Budějovice, 2021. diplomová práce (Mgr.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Přírodovědecká fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/56685