Original title:
Ověření schopnosti rašeliníkového pektinu inhibovat aktivitu půdních enzymů
Authors:
CHROUSTOVÁ, Lucie Document type: Master’s theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato práce se zabývá vlivem sphagnanu, pektinu získaného z rašeliníků, na aktivitu půdních enzymů. Cílem práce je ověřit, do jaké míry inhibuje sphagnan aktivitu čistých (komerčních) enzymů a enzymů extrahovaných z rašeliniště. Inhibiční účinky sphagnanu byly porovnány s účinky jiného mechového pektinu izolovaného z Leucobryum glaucum a vybraných fenolických látek (huminové látky z rašelinné vody a kyseliny gallová, tříslová, sphagnová a 4-hydroxybenzoová).This work deals with the influence of sphagnan, a Sphagnum moss-derived pectin, on the activity of soil enzymes. The aim of this work is to verify the extent to which sphagnan inhibits the activity of pure (commercial) enzymes and enzymes extracted from peatland. The inhibitory effects of sphagnan were compared with the effects of another moss pectin isolated from Leucobryum glaucum and selected phenolic compounds (humic substances from peat water and gallic, tannic, sphagnum and 4-hydroxybenzoic acids).
Keywords:
inhibition of hydrolases; phenolic compounds; sphagnan; fenolické látky; inhibice hydroláz; sphagnan Citation: CHROUSTOVÁ, Lucie. Ověření schopnosti rašeliníkového pektinu inhibovat aktivitu půdních enzymů . České Budějovice, 2021. diplomová práce (Mgr.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Přírodovědecká fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/56685