Název:
Možnosti ovlivnění textury masa kapra obecného (Cyprinus carpio)
Překlad názvu:
Possibilities affection the texture of meat common carp (Cyprinus carpio)
Autoři:
SUCHÁNEK, David Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2009
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Textura byla měřena na analyzátoru textury TA.XT plus od výrobce Stable Micro Systém za použití metody analýzy texturního profilu (TPA) na filetech kapra obecného (Cyprinus carpio). Byly měřeny základní texturní vlastnosti jako je tuhost, žvýkatelnost, elasticita a soudržnost. Průběh změn těchto texturních vlastností byl sledován během doby zmrazení a marinování. V obou případech došlo k statisticky průkazným rozdílům některých texturních vlastností. Texture was measured on texture analyzer TA.XT plus the manufacturer's Stable Micro System, using the methods of texture profile analysis (TPA) in the general carp fillets (Cyprinus carpio). Were measured basic textural properties such as hardness, chewiness, springiness and cohesiveness. Course of change of these textural characteristics were monitored during the freezing and marinating. In both cases, the differences statistically substantiating some textural properties.
Klíčová slova:
analýza texturního profilu; Cyprinus carpio; marinování; textura; texturní vlastnosti; zmrazování; Cyprinus carpio; freezing; marinating; textural properties; texture; texture profile analysis Citace: SUCHÁNEK, David. Možnosti ovlivnění textury masa kapra obecného (Cyprinus carpio). České Budějovice, 2009. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/5791