Original title:
Možnosti ovlivnění textury masa kapra obecného (Cyprinus carpio)
Translated title:
Possibilities affection the texture of meat common carp (Cyprinus carpio)
Authors:
SUCHÁNEK, David Document type: Master’s theses
Year:
2009
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Textura byla měřena na analyzátoru textury TA.XT plus od výrobce Stable Micro Systém za použití metody analýzy texturního profilu (TPA) na filetech kapra obecného (Cyprinus carpio). Byly měřeny základní texturní vlastnosti jako je tuhost, žvýkatelnost, elasticita a soudržnost. Průběh změn těchto texturních vlastností byl sledován během doby zmrazení a marinování. V obou případech došlo k statisticky průkazným rozdílům některých texturních vlastností. Texture was measured on texture analyzer TA.XT plus the manufacturer's Stable Micro System, using the methods of texture profile analysis (TPA) in the general carp fillets (Cyprinus carpio). Were measured basic textural properties such as hardness, chewiness, springiness and cohesiveness. Course of change of these textural characteristics were monitored during the freezing and marinating. In both cases, the differences statistically substantiating some textural properties.
Keywords:
Cyprinus carpio; freezing; marinating; textural properties; texture; texture profile analysis; analýza texturního profilu; Cyprinus carpio; marinování; textura; texturní vlastnosti; zmrazování Citation: SUCHÁNEK, David. Možnosti ovlivnění textury masa kapra obecného (Cyprinus carpio). České Budějovice, 2009. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/5791