Název:
Zhodnocení ekologického zemědělství na Prachaticku
Překlad názvu:
The Evaluation of The Ecological Agriculture in Prachaticko
Autoři:
KOUBOVÁ, Jana Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2009
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Okres Prachatice se nachází na jihozápadní části Jihočeského kraje a je součástí Šumavy. Převážná část okresu se nachází v nadmořské výšce 600 {--} 800 m, což znamená, že poloha okresu odpovídá podhorské a horské oblasti. Průměrná roční teplota v nižších nadmořských výškách (tj. kolem 500 m n.m.) je 7 0C a roční úhrn srážek je zde 500 mm. V horských oblastech okresu (kolem 1000 m n.m.) je průměrná teplota pouze 3,7 0C a úhrn srážek se pohybuje kolem 1100 mm. K 1.10.2007 zde hospodařilo 23 ekologických zemědělců. Dotazníkového šetření se zúčastnilo 21 ekozemědělců. Dotazník měl 4 části: sociologickou, zootechnickou, agrotechnickou a ekonomickou (celkem 99 otázek). Nejmladšímu respondentovi je 31 let, nejstaršímu 69. Mladší ekozemědělci využívají ke svému podnikání zaměstnance.Vysokoškolsky vzděláno je 38 %, 62% osob má nižší vzdělání, z čehož převažují z 85 % středoškoláci. Ekozemědělci s nižším vzděláním jsou častěji věřící než ti, kteří jsou vzdělaní vysokoškolsky. Průměrná rozloha podniku je 216,41 ha. Čím menší je výměra pozemků, tím více ekozemědělců má ještě jiné zaměstnání. 71 % ekozemědělců hospodaří v CHKO, čemuž odpovídá i zatížení VDJ/ha, které zde v průměru činí 0,66 VDJ/ha. Ke hnojení pozemků se využívá především hnůj a kompost. Ekozemědělci se zaměřením na chov krav bez tržní produkce mléka chovají jen masná a kombinovaná plemena. Připouštění zvířat se provádí přirozenou plemenitbou. Polovina ekozemědělců provádí výkrm skotu. Dotace tvoří v průměru 67 % příjmů domácností ekozemědělců, zbytek jsou tržby. Téměř všichni vkládají příjmy na zpět do zemědělství. Mladí ekozemědělci (do 42 let) vnímají způsob žádání o dotace jako moc složitý. 76 % ekologicky hospodařících zemědělců má problém zpeněžit produkty v bio kvalitě. Pokud by měli k tomu možnosti, pak se osoby s vyšším vzděláním neváhají pustit do výroby složitějších biopotravin, na rozdíl od dotazovaných se vzděláním nižším. Většina je zatížena půjčkou či úvěrem.The region of Prachatice is oriented in the south-west of the Southern Bohemia and it is a part of Šumava Mountains. Most of this region is situated in 600-800 meters above sealevel, which means that most of this part is foothills or a mountain region. The average annual temperature is 7 degrees Celsius and the annual rainfall is 500 mm in the lower parts. In the upper parts (about 1000 meters above see-level), the average annual temperature is only 3,7 degrees Celsius and the annual rainfall is about 1100 mm. 23 ecological agriculturists farmed there as per October 1st. The questionnaire was used and 21 from 23 ecological agriculturists answered (i.e. more than 91%). The questionnaire was divided into 4 parts: sociological, zootechnical, agronomical and economical. The youngest informant is 31 years old, the oldest one is 69 years old. Younger ecological agriculturists keep employees. 38% of informants have a university education, 62% have lower education. 85% of them have a secondary education. Ecological agriculturists with lower education are more often believers than the university educated ones. The average area of ecologically managed piece of land is 216.41 ha. The smallest area, the more agriculturists have an another occupation. 71% of agriculturists farm in the protected landscape area, that means the load of livestock unit, which is in average 0.66 LU/ha. Manure and compost are mainly used for fertilization. Ecological agriculturists breed animal outside all the year round, but the livestock has an access to the shelter. However, the more heads, the higher lack of shelters is. The leg injuries are rather often. Half of the ecological agriculturists fatten livestock. State grants are 67% of ecological agriculturists earning in average, the rest are cash sales. The most of ecological agriculturists put their sales back into the agriculture. Young ecological agriculturists find state grants asking as too much complicated. 76% of ecological agriculturists have problems to sell their products in an organic quality. The ecological agriculturists with higher education produce more complicated organic products if possible. Most of them have loans or a mortgage.
Klíčová slova:
ekologické zemědělství; ekonomika; podhorská oblast Šumavy; živočišná a rostlinná produkce; animal and vegetal production; ecological agriculture; economy; foothills of Šumava Citace: KOUBOVÁ, Jana. Zhodnocení ekologického zemědělství na Prachaticku. České Budějovice, 2009. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/7698