Název:
Slang v gastronomii ve vybraných oblastech České republiky
Překlad názvu:
Slang in Gastronomy in Selected Parts of Czech Republic
Autoři:
Najmonová, Tereza ; Nedvědová, Blanka (vedoucí práce) ; Holanová, Radka (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá slangovou mluvou v oblasti gastronomie. V úvodu práce jsou uvedeny cíle a metody. Rovněž jsou stanoveny hypotézy. Teoretická část bakalářské práce se soustředí na výklad slangu z obecného hlediska, seznámení s výklady některých českých jazykovědců a aktuální lexikografickou podobou slovníku. Praktická část bakalářské práce je věnována analýze sesbíraných dat, které byly získány dotazníkem a řízeným rozhovorem. Slangové výrazivo je zkoumáno zejména podle způsobu tvoření. V závěru práce jsou pak hypotézy stanovené v úvodní části potvrzeny, nebo vyvráceny.This Bachelor thesis deals with slang in the branch of gastronomy. The introduction sets out the objectives and methods. Hypotheses are also established. The theoretical part of this bachelor's thesis focuses on the interpretation of slang in general terms, an introduction to the interpretations of some Czech linguists and the current lexicographic form of the dictionary. The practical part is devoted to the analysis of collected data, which was obtained by questionnaire and guided interview. The slang expression is examined mainly according to the method of creation. At the end of the work, the hypotheses established in the introductory part are confirmed or refuted.
Klíčová slova:
gastronomický slang; gastronomie; JaroslavHubáček; mluva číšníků; slang; slovotvorba; čeština; Czech language; gastronomy; slang; slang of gastronomy; speech of waiters; word formation,Jaroslav Hubáček