Název: Stanovení vápníku v potravinových doplňcích
Překlad názvu: Determination of calcium in food supplements
Autoři: Hubčuková, Karmelita ; Hraníček, Jakub (vedoucí práce) ; Sobotníková, Jana (oponent)
Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok: 2022
Jazyk: cze
Abstrakt: Tato bakalářská práce byla zaměřena na stanovení vápníku ve vybraných potravinových doplňcích s využitím plamenové atomové absorpční spektrometrie. Nejdříve byla prováděna optimalizace podmínek s využitím plamene acetylen-vzduch a následně s využitím plamene acetylen-oxid dusný. Optimalizovanými parametry byla výška paprsku nad hranou hořáku, horizontální poloha hořáku, šířka absorpčního prostředí, průtoková rychlost acetylenu a oxidu dusného. Byla sestrojena kalibrační závislost stanovení vápenatých iontů a odpovídající meze detekce a stanovitelnosti. Následně byly vybrané vzorky potravinových doplňků několika způsoby převedeny do roztoku. Vyzkoušeno bylo rozpouštění v deionizované vodě, rozpouštění v koncentrované kyselině dusičné a rozklad pomocí mikrovlnného tlakového zařízení. Experimentálně bylo stanoveno množství vápníku v potravinových doplňcích, které bylo porovnáváno s údaji uvedenými od výrobce. Správnost měření byla ověřena analýzou referenčního materiálu.
Klíčová slova: Analytická chemie; atomová absorpční spektrometrie,optimalizace metody; interferenční studie; potravinové doplňky; rozklad vzorku; vápník; Analytical chemistry; atomic absorption spectrometry,method optimization; calcium; food supplements; interference studies; sample decomposition

Instituce: Fakulty UK (VŠKP) (web)
Informace o dostupnosti dokumentu: Dostupné v digitálním repozitáři UK.
Původní záznam: http://hdl.handle.net/20.500.11956/176776

Trvalý odkaz NUŠL: http://www.nusl.cz/ntk/nusl-509101


Záznam je zařazen do těchto sbírek:
Školství > Veřejné vysoké školy > Univerzita Karlova > Fakulty UK (VŠKP)
Vysokoškolské kvalifikační práce > Bakalářské práce
 Záznam vytvořen dne 2022-10-09, naposledy upraven 2024-01-26.


Není přiložen dokument
  • Exportovat ve formátu DC, NUŠL, RIS
  • Sdílet