Název:
Způsob stravování, nakupování a chování české společnosti vzhledem k životnímu prostředí – Potraviny 2021
Překlad názvu:
Environmentally friendly food consumption choices, shopping, and behaviour in Czech society – Food 2021
Autoři:
Hanzlová, Radka Typ dokumentu: Výzkumné zprávy
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Edice: Tiskové zprávy CVVM, svazek: or211111
Abstrakt: [cze][eng] Pro českou veřejnost je při nakupování potravin nejdůležitější cena a následně složení, naopak nejméně důležitý je obalový materiál. Pro nadpoloviční většinu (51 %) dotázaných je důležité, jaký je dopad výroby potravin, které kupují, na životní prostředí a pro 45 % dotázaných to důležité není. Naprostá většina (91 %) české veřejnosti se stravuje běžnou stravou bez žádného omezení, 3 % shodně vegetariánsky a flexitariánsky a zbývající 3 % jiným výživovým směrem (bezlepková strava, dia, veganství). Biopotraviny alespoň občas nakupuje třetina (33 %) respondentů, což je v porovnání s rokem 2020 nárůst o 10 procentních bodů.The most important factor the Czech public considers when shopping for food is price, followed by a food’s ingredients, while the least important factor is the food’s packaging. For a more than one-half majority (51%) of respondents the environmental impact of how the foods they buy are produced is important to them, while for 45% this consideration is not important at all. The absolute majority (91%) of the Czech public eat regular food without any restrictions, 3% are vegetarians and 3% are flexitarians, and the remaining 3% adhere to some other type of diet (gluten-free, health food, vegan). One-third (33%) of respondents indicated they at least occasionally by organic food, which compared to 2020 is an increase of 10 percentage points.
Klíčová slova:
environmental impact; flexitarians; shopping for food; vegan; vegetarians