Název:
Reologické vlastnosti gelů
Překlad názvu:
Rheological properties of gels
Autoři:
Korpasová, Marie ; Šnejdrová, Eva (vedoucí práce) ; Holas, Ondřej (oponent) Typ dokumentu: Rigorózní práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] 5 1. ABSTRAKT UNIVERZITA KARLOVA Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra Farmaceutické technologie Uchazečka: Mgr. Marie Korpasová Název práce: Reologické vlastnosti gelů Školitel: PharmDr. Eva Šnejdrová, Ph.D. Rigorózní práce se zabývá hodnocením viskoelastických vlastností gelů pro formulaci fantomů mozku. Teoretická část práce charakterizuje modely mozku pro nácvik ultrazvukem navigovaných operací. Jsou prezentovány materiály vhodné pro fantomy. Dále je popsán princip vyhodnocení oscilačních testů realizovaných v experimentální části. Hodnoceny byly gely agaru a želatiny s přidaným glutaraldehydem a glycerolem. Pro charakterizaci a porovnání formulovaných gelů byly použity tyto parametry: komplexní modul G* (Pa), fázový úhel (ř), mez toku ' (Pa). Gelová struktura byla prokázána u všech testovaných gelů. U gelů želatiny je bod gelace indikován při napětí přibližně 100krát vyšším než u gelů agaru. Lze konstatovat, že struktura gelů želatiny je výrazně pevnější než struktura gelů agaru. K destrukci struktury gelů agaru a vyvolání toku stačí napětí 10krát nižší než u gelů želatiny. Byla testována teplotní stabilita struktury gelů agaru a želatiny v rozsahu teplot 20 řC až 40 řC při konstantní frekvenci 1 Hz. Gely agaru vykazovaly vyšší teplotní stabilitu než gely želatiny. Při zvýšení koncentrace...6 2. ABSTRACT CHARLES UNIVERSITY Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmaceutical Technology Name and surname: Marie Korpasová Title of Rigorous Thesis: Rheological properties of gels Supervisor: PharmDr. Eva Šnejdrová, Ph.D. Rigorous work deals with the evaluation of viscoelastic properties of gels for the formulation of brain phantoms. The theoretical part of the work characterizes brain models for training ultrasound-guided operations. Materials suitable for phantoms are presented. Furthermore, the principle of evaluation of oscillation tests performed in the experimental part is described. Agar and gelatin gels with added glutaraldehyde and glycerol were evaluated. The following parameters were used to characterize and compare the formulated gels: complex modulus G* (Pa), phase angle (ř), stress ' (Pa). The gel structure was proven for all gels tested. For gelatin gels, the gel point is indicated at a stress approximately 100 times higher than for agar gels. It can be stated that the structure of gelatin gels is significantly stronger than the structure of agar gels. A stress 10 times lower than that of gelatin gels is sufficient to destroy the structure of the agar gels and induce flow. The thermal stability of the structure of agar and gelatin gels in the temperature range 20 ř C...