Název:
Jakostní ukazatele kozího mléka
Překlad názvu:
Quality indicators of goat's milk
Autoři:
SAMOHEJLOVÁ, Kamila Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2010
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem bakalářské práce bylo zhodnocení jakostních ukazatelů kozího mléka na vybrané farmě se zaměřením na chemické složení, posouzení změn v průběhu roku, vysvětlení příčin rozdílů, případně navržení postupů vedoucích ke zlepšení dosavadního stavu. Z jakostních ukazatelů se práce věnovala především obsahu tuku, bílkovin, laktózy a dojivosti. Odběr vzorků byl prováděn v 6ti kontrolních obdobích (květen až říjen) v průběhu roku 2009 od 14ti koz zařazených do kontroly užitkovosti. Průměrná dojivost ve stádě byla zjištěna 4,48 kg. Průměrná procentuální hodnota tuku byla zjištěna 4,15 %, bílkovin 3,18 % a laktózy 4,52 %. Zjištěný obsah tuku a bílkovin přesahoval hodnoty uváděné ve standardu plemene. Vliv stádia laktace byl potvrzen (p < 0,001) u všech sledovaných parametrů. The aim of this thesis was to evaluate the quality characteristics of goat milk on choice farm focusing on chemical composition, the assessment of changes during the year, explaining the causes of the differences, where the design procedures to improve the current situation. The quality indicators of the work focused primarily on the content of fat, protein, lactose and milk yield. Sampling was performed in 6 control periods (May - October) during 2009 from 14 goats included in performance tests. The average milk yield in the herd was found 4.48 kilograms. The average percentage of fat was found to 4,15%, protein 3.18% and 4.52% lactose. Found in fat and protein exceed those appearing in the breed standard. Effect of stage of lactation was confirmed (p <0.001) in all monitored parameters.
Klíčová slova:
koza; kozí mléko; složení mléka; goat; goat milk; milk composition Citace: SAMOHEJLOVÁ, Kamila. Jakostní ukazatele kozího mléka. České Budějovice, 2010. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/15076