Název:
Paraziti včely medonosné a jejich vliv na mikrobiom zažívacího traktu.
Překlad názvu:
Honeybee parasites and their influence on the gut microbiome.
Autoři:
Řezníková, Johanka ; Tachezy, Jan (vedoucí práce) ; Votýpka, Jan (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Vzhledem k velikému ekologickému i ekonomickému významu včely medonosné je zdravotní stav včelstev předmětem intenzivního výzkumu. Přesto jsou odpovědi na některé otázky stále nejasné. V současnosti čelíme rozsáhlým ztrátám včelích kolonií o jejichž pochopení se vědecká komunita usilovně snaží. Oslabení včelstev mohou působit například insekticidy, počasí, špatné složení stravy, narušení mikrobiomu, některé bakterie, viry a parazité. A právě včelím parazitům je věnována tato práce. O jednotlivých stresorech víme hodně. Méně je však známo o interakcích, k nimž mezi nimi dochází. Tato práce je proto zaměřena na shrnutí informací o některých vybraných parazitech včely medonosné s přihlédnutím k jejich vlivu na mikrobiom zažívacího traktu. Vybráno bylo šest nejvýznamnějších nebo často diskutovaných druhů parazitů: Nosema apis a Nosema ceranae, Crithidia mellificae a Lotmaria passim, Varroa destructor a Acarapis woodi. První kapitola je věnována včele medonosné, jejímu taxonomickému zařazení, anatomii, životu ve včelstvu a ochraně před patogeny. V druhé kapitole je podrobněji rozebrán střevní mikrobiom včel, jeho složení, funkce a narušení. Následující části jsou zaměřeny na jednotlivé včelí parazity a jejich vliv na střevní mikrobiom hostitele.Given the great ecological and economic importance of the honeybee, the health of honeybee colonies is under intense research. The scientific community is desperately trying to understand the heavy losses in the honeybee population, which we are currently facing. The reduction in their population could be caused by insecticides, weather, diet composition, disruption gut microbiome, some bacteria, viruses, and parasites. A lot of information is known about individual stress factors, less so about the interaction between them. This work is therefore focused on summarising information about a few chosen honeybee parasites with consideration for their effect on the microbiome of the digestive tract. There were chosen six of the most important and commonly discussed species of parasites: Nosema apis and Nosema ceranae, Crithidia mellificae and Lotmaria passim, Varroa destructor, and Acarapis woodi. The first chapter is dedicated to the honeybee, its taxonomy, anatomy, life in the colony, and defense against pathogens. The second chapter discusses more details of the intestinal microbiome of bees, its composition, function, and disturbance. The following sections focus on individual bee parasites and their effect on the host's intestinal microbiome.
Klíčová slova:
Acarapis; Crithidia; Lotmaria; mikrobiom; Nosema; parazit; Varroa; včela medonosná; Acarapis; Crithidia; honeybee; Lotmaria; microbiome; Nosema; parasite; Varroa