Název:
Porovnání stravovacích návyků dívek středního a staršího školního věku na vybrané základní škole
Překlad názvu:
Comparison of eating habits of middle and older school age girls at selected primary school
Autoři:
Náplavová, Enrica ; Thorovská, Alena (vedoucí práce) ; Kočí, Jana (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce je zaměřena na stravovací návyky dívek na základní škole. Cílem bylo zjistit, zdali jsou mezi dívkami středního školního věku a staršího školního věku na vybrané základní škole určité rozdíly v tom, jak se stravují. Jestli se jejich stravovací návyky liší vzhledem k jejich věku. Dílčí cíle se proto zaměřují na to, kolikrát denně se dívky stravují. Zdali mají každý den tepelně upravenou stravu a také jestli snídají, a pokud ano, jak pravidelně. Teoretická část je věnována informacím týkajících se výživy, složek výživy a výživové hodnoty potravin. Následně se zaměřuje na rozdělení školního věku, hlavní zásady stravování u dětí, důležité složky stravy a na časté chyby týkající se celkového stravování dětí. V neposlední řadě jsou také zmíněné nejčastější onemocnění související se stravovacími návyky, jako jsou poruchy příjmu potravy nebo naopak nadváha či obezita. Praktická část obsahuje šetření, kterého se zúčastnilo celkově 132 dívek, konkrétně tedy 66 dívek středního školního věku a 66 dívek staršího školního věku. Dívky pomocí polostrukturovaného dotazníku odpovídaly na zadané otázky týkající se jejich stravovacích návyků. Šetření probíhalo na Základní škole Šumperk, Šumavská 21, pod vedením paní Mgr. Martiny Winklerové, se souhlasem pana ředitele Mgr. Viktora Vernera....This bachelor thesis is focused on the eating habits of girls in elementary school. The goal was to find out whether there are certain differences in the way they eat between middle- aged and older school-age girls at a selected primary school. Whether their eating habits differ due to their age. The sub-targets therefore focus on how many times a day the girls eat, if they have a cooked diet each day, whether they eat breakfast and, if so, how regularly. The theoretical part is devoted to information about nutrition, nutritional components and nutritional value of food. Subsequently, it focuses on the distribution of school age, the main principles of a child's diet, important components of the diet and the common mistakes related to the overall diet of children. Last but not least, the most common problems related to eating habits, such as eating disorders or, conversely, overweight or obesity, are also mentioned. The practical part contains a questionnaire, which was attended by a total of 132 girls. In particular, 66 girls of middle school age and 66 girls of older school age. The girls used a semi-structured questionnaire to answer questions about their eating habits. The investigation took place at the Šumperk Primary School, Šumavská 21, under the leadership of Mrs. Mgr. Martina Winklerová,...
Klíčová slova:
dívky; děti; starší školní věk; strava; stravovací návyky; stravování; střední školní věk; výživa; children; diet; eating; eating habits; girls; middle school age; nutrition; older school age