Original title:
Paradoxy současné civilizace v kontextu sociologie jídla
Translated title:
Paradoxes in current civilization in the context of sociology of food
Authors:
Vojtíšková, Lucie ; Duffková, Jana (advisor) ; Mudd, Dana (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2009
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V této práci se zabývám vztahem jídla a společnosti, tím, jak jsou stravovací návyky ovlivněné společností a kulturou, ve které se tyto návyky vyskytují. Zmiňuji se o tom, jak se vyvíjelo pojetí jídla od antického období až dodnes, jakou roli hrála strava ve vztahu mezi národy, ale i v rámci jedné společenské struktury. Ačkoliv nebylo mnoho sociologů, zabývajících se jídlem, přesto jsou někteří z nich v díle vyzdviženi, zejména pak Norbert Elias. Důraz je kladen na aktuální témata spojená s jídlem a stravováním, jakými jsou problémy hladu, obezity, kultu štíhlé linie a s tím spojené poruchy příjmu potravy, dále pak upozorňuji na trendy ve stravování jako je vegetariánství, biopotraviny, geneticky modifikované potraviny, fast food a slow food. Je řešena otázka, proč je na jedné straně Země jídla dostatek, když na druhé straně lidé umírají na podvýživu. Proč lidé v západních zemích neustále tloustnou, když zde převládá kult štíhlé linie a touha po štíhlých postavách. Důsledkem je pak rozvoj poruch příjmu potravy. Upozorňuji na nové trendy ve výživě, jak se klade důraz na zdravou stravu, přesto je však fast food stále velmi populární. Lidé dbají na přírodní potraviny, přesto se však manipuluje s geny a vyrábí se geneticky modifikované potraviny. Pokud se hlouběji podíváme na tyto paradoxy, vidíme za...I deal with the relation between food and society in this work. I write about foodways influenced by society and culture, where are these foodways occured. I mention development of food since antique period till this time. I mention role, which played diet in the relation between nations, but even within one society. There are few sociologist, who are interested in food, but in spite of this, this work points out some of them, especially Norbert Elias. I place emphasis on actual themes associated with food and eating. These problems are hunger, obesity, thin cult, eating disorders. Then I point out eating trends like vegetarianism, bio food, genetically modified food, fast food and slow food. The tackled question is why is a lot of food on the one side of the Earth, but there are many people diing of malnutrition on the second side of the Earth. Why people are becoming fatter and fatter in western societies, when thin cult and desire for slim body is very popular. The consequence of this is eating disorders. I draw attention on the new trends in nourishment, there are emphasized healthy diet, however fast food restaurants are still very popular. People start to prefer natural food, nevertheless scientists manipulate with genes and produce genetically modified food. When we look on these paradoxies...
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/20941