Název:
Těkavé metabolity potravinových aditiv a doplňků stravy - rešerše
Překlad názvu:
Volatile metabolites of food additives and food supplements - review
Autoři:
Beránková, Petra ; Šatínský, Dalibor (vedoucí práce) ; Matysová, Ludmila (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Řešitel: Petra Beránková Vedoucí: doc. RNDr. Dalibor Šatínský Ph.D. Konzultantka: Mgr. Kseniya Dryahina Ph.D. Název bakalářské práce: Těkavé metabolity potravinových aditiv a doplňků stravy Většina potravin dostupných v obchodních řetězcích obsahuje potravinová aditiva dodávaná pro zlepšení vzhledu, vůně a chuti. Přídatné látky v lidském organismu procházejí metabolismem a mohou ovlivňovat zdravotní stav jedince. Cílem této práce je prozkoumat možnosti stanovení těkavých metabolitů přítomných v lidském dechu, které vznikají metabolismem potravinových aditiv a doplňků stravy. Experimenty se zaměřily na kvantitativní farmakokinetiku těkavých metabolitů po požití vybrané látky ze skupiny umělých sladidel a potravinových doplňků. Jako modelový příklad bylo zvoleno potravinové sladidlo aspartam (E 951) používané pro dosažení sladké chuti v potravinách a nápojích. V lidském těle se aspartam přeměňuje na methanol, kyselinu mravenčí a fenylalanin. Proto jsme u zdravých dobrovolníků sledovali obsah methanolu v dechu. Analýza dechu byla provedena metodou SIFT-MS (selected iont flow tube mass spectrometry) pomocí přístroje Profile 3. Výsledky práce prokázaly přítomnost methanolu v dechu a zvýšení jeho koncentrace v...Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical Chemistry Candidate: Petra Beránková Supervisor: doc. RNDr. Dalibor Šatínský Ph.D. Supervisor - consultant: Mgr. Kseniya Dryahina Ph.D. Title of bachelor thesis: The Volatile Metabolites of Food Additives and Supplements Most of the food available in supermarkets contains food additives that are used to improve the appearance, smell and taste. Additives undergo metabolism in the human body undergo metabolism and can influence the health of the individual. The aim of this thesis is to explore the possibility of establishing volatile metabolites present in human breath that arise as result of metabolism of food additives and supplements. Experiments focus on quantitative pharmacokinetics of volatile metabolites after ingestion of a substance selected from the group of artificial sweeteners and supplement. Food sweetener aspartame (E 951) used to achieve a sweet taste in foods and beverages was chosen as a model example. Aspartame is converted in the body to methyl alcohol, formic acid and phenylalanine. Therefore, we followed the methyl alcohol content in the breath of healthy volunteers. Breath analysis was performed using SIFT-MS (selected ion flow tube mass spectrometry) with the Profile 3 instrument. The...