Název:
Stravovací návyky středoškoláků
Překlad názvu:
Eating Habits of High School Students
Autoři:
Chudárková, Pavlína ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Panáčková, Michaela (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cíle: Cílem diplomové práce bylo zmapovat stravovací návyky studentů vybraného pražského gymnázia s ohledem sociální aspekty jídla a na příčiny vzniku nadváhy a obezity. Metody: Kvalitativní výzkum posloužil jako výchozí metoda zjištění cílů diplomové práce. Na základě literární rešerše byla vytvořena anketa, ve které respondenti subjektivně hodnotili soubor otázek týkajících se stravování a jídelním zvykům. Výsledky: Podle zjištění má zásadní vliv na stravování a stravovací návyky středoškoláků rodina nebo obecně domácnost, ve které studenti žijí. Trend vaření v domácnostech hraje významnou roli, i když statistiky mluví o rozmachu stravování v restauracích a rychlých občerstveních. Bez ohledu na příjem domácností, studenti nikterak často restaurace ani rychlá občerstvení nevyhledávají a nejčastěji se opravdu stravují doma (snídaně, večeře) a ve škole (oběd). Co se týká konzumace jídla samotného, respondenti tomuto procesu podle výzkumu nevěnují z drtivé většiny žádnou pozornost. A i když výsledky výzkumu ukázaly, že si studenti z velké většiny myslí, že se stravují zdravě, necelá polovina pak se svojí hmotností nebyla spokojena. Příjem domácností tedy nemá zásadní vliv na způsob stolování vybraných středoškoláků. Stravování a skladba jídla pak vychází převážně z domácích návyků. Jeden z důvodů,...(in English) Aims: The aim of the diploma thesis was to monitor the eating habits of students from chosen high school which is located in Prague. These habits were taken into consideration with regards to social aspects of food and the causes of overweight and obesity. Methods: Qualitative research was used as the default method to determine the objective of the thesis. Based on literature review the survey was created. The respondents subjectively evaluated a set of questions relating to food and eating habits. Results: According to the findings, a major impact on eating habits of high school students has a family in general or household, in which students live. Cooking trend at home plays an important role, even when talking about boom in eating at restaurants and fast foods. Regardless of household income, students are used to really eat most often at home (breakfast and dinner) and at school (lunch). As for eating habits, respondents, from the vast majority, do not pay any attention to this process. And even if the results of the research showed that a large majority of students think they eat healthily, then less than half of them is not satisfied with own weight. Household income therefore has no significant effect on the eating habits in selected high school students. According to the...
Klíčová slova:
domácnost; jídlo; nadváha; obezita; sociální kontext; stolování; Stravování; středoškoláci; zvyky; životní styl; dining; Eating; food; habits; high school students; household; life style; obesity; overweight; social context