Název:
Zásobování düsseldorfského obyvatelstva a britská zónová zásobovací politika 1945-1948
Překlad názvu:
Food Supply of Düsseldorf Citizens and Supply Policy in the British Zone 1945-1948
Autoři:
Nigrin, Tomáš ; Pešek, Jiří (vedoucí práce) ; Kunštát, Miroslav (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2006
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Období okupace Německa po druhé světové válce je především v Německu a ve Velké Británii častým námětem nejrůznějších historických studií, nicméně akcenty tohoto historického zkoumání nejsou rovnoměrně rozloženy a tak stále ještě zůstává část témat nedostatečně zpracovaných. K nejdokonaleji a nejčastěji zpracovávaným tématům patří především události vrcholné velmocenské politiky a mezinárodní diplomacie. Ostatním tématům nevěnovali historici tolik pozornosti a životu "obyčejného" člověka a jeho problémům se věnuje jen velice malá část literatury. Komplexní zpracovávání témat z období okupace Německa navíc komplikuje fakt, že je třeba každý fenomén zkoumat odděleně pro každou ze zón a v mnoha tématech nelze rozhodně paušalizovat ani na zónové úrovni. Historické bádání o životě společnosti se doposud nejčastěji zaměřovalo především na Americkou a Sovětskou okupační zónu. V Britské okupační zóně (Britische Besatzungszone - BBZ) byla při zpracovávání dějin městského obyvatelstva největší pozornost věnována Kolínu nad Rýnem, vjehož stínu zůstala všechna ostatní města BBZ. Cílem této práce je zaplnit jedno malé bílé místo historiografie a popsat vývoj společnosti v Důsseldorfu z pohledu jejího potravinového zásobování a s ním spojených fenoménů a popsat a porovnat reakce nejvyšší britské zónové politiky v oblasti...Schon in den ersten Tagen nach dem Ausbruch des zweiten .Weltkrieges wurde das Rationierungssystem in Deutschland eingefuhrt. Eng verbunden mit der Kriegsentwicklung verschlechterte sich langsam auch die Situation der Zivilbevölkerung im Deutschen Reich. Die Menge der offiziell rationierten Nahrungsmittel sank im Zusammenhang mit wachsender Knappheit an Ressourcen und mit dem Verlust der besetzten Gebiete im Osten, die der brutalen nazistischen landwirtschaftlichen Exploitation unterstellt waren. Während des Krieges kam es aber nie zu einer steilen Senkung der Rationen. Erst im März 1945 kam es in Düsseldorf wegen der Annäherung der Front zum Zusammenbruch des Verwaltungs- und Versorgunssystems und zur Senkung der Rationen zum ersten Mal auf 1.000 Kalorien. Auch nach der Eroberung Düsseldorfs von der amerikanischen Armee verbesserte sich die Versorgungslage kaum. Der totale Zusammenbruch des Verkehrs- und Versorgungssystem verursachte langzeitige Mangel an rationierten Nahrungsmitteln. Bis Ende Sommer 1945 blieben die Rationen auf ungefähr 1.000 Kalorien und erst im Herbst kam es zu Verbesserung der Lage. Seit dem wiederholten sich periodisch bis zum Sommer 1948 periodisch die Winter- und Frühlingskrise und die Stabilisationsphase im Spätsommer und Herbst. Die Krise im Frühjahr 1947 war am längsten und am...