Název:
Poptávka po biopotravinách: Výzkum poptávky po biopotravinách na vzorku pražských obyvatel
Překlad názvu:
Run on the organic food: Research in sample of prague inhibitants
Autoři:
Nevečeřalová, Iva ; Ščasný, Milan (vedoucí práce) ; Pospíšilová, Tereza (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2006
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá rozličnými aspekty poptávky po biopotravinách v České republice. Jejím ústředním cílem bylo: 1) stručně popsat historii a současný stav ekologického zemědělství a trhu s biopotravinami v České republice a v Evropské unii 2) pomocí dotazníkového šetření analyzovat obecné povědomí českých spotřebitelů o biopotravinách 3) odkrýt hlavní motivy nákupu biopotravin a bariéry většího rozvoje poptávky po tomto typu zboží 4) analyzovat ochotu lidí platit za bio-kvalitu a nakonec 5) odkrýt vztah mezi některými socio-demografickými charakteristikami spotřebitele a nakupováním biopotravin. Práce je členěna následovně. První kapitoly osvětlují hlavní cíle, zásady a principy ekologického zemědělství - prostředí, kde biopotravina vzniká. Dále stručně shrnují vznik, vývoj a současný stav ekologického zemědělství v České republice i ve světě. Diskutovány jsou také přínosy tohoto způsobu hospodaření vzhledem k trvale udržitelnému rozvoji. V druhé části textu je na základě dostupných dat stručně popsán současný trh s biopotravinami v České republice a v Evropské unii. Nakonec ve třetí závěrečné části jsou prezentovány některé výstupy z výzkumu poptávky po biopotravinách, který byl proveden na jaře 2006 na malém, nicméně reprezentativním (N = 200), vzorku pražských obyvatel. Výzkum byl zaměřen...This diploma thesis is concerned with different aspects of organic food demand in the Czech Republic. Five main goals were set in this work: 1) briefly describe the history and the current estate of the organic farming and the organic market in the Czech republic and in the European union 2) with the help of quantitative research analyze people's awareness of organic food 3) analyze key motives for buying organic products and barriers to a greater demand for organic food 4) analyze the willingness to pay for organic products 5) uncover some relations between socio-demographic characteristics of the respondents and their buying of organic food. The thesis is organized as follows. In the first chapter we describe the main principles of organic farming. Also, we briefly described the rise, the progress and the current estate of organic farming in the Czech Republic and in the European Union. Discussed in this chapter is also the link between the organic farming and the concept sustainable development. In the second chapter, we discuss the current estate of the organic market in the Czech republic and in the European union using available macro-data. The third, final, chapter presents some results of a survey of organic-food demand conducted in Spring 2006 using a small, yet representative, sample (N =200) of...