Original title:
Chlorfenoly v životním prostředí
Translated title:
Chlorophenols in the environment
Authors:
Jíšová, Tereza ; Tesařová, Eva (advisor) ; Pavlík, Milan (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Chlorfenoly patří mezi významné polutanty životního prostředí a jsou charakteristické svou výraznou toxicitou, stálostí a bioakumulací. Pro své baktericidní a fungicidní účinky mají rozmanité použití. Snadno vznikají během chloračního procesu a způsobují tak senzorické závady v pitné vodě. Představují vážné nebezpečí pro zdraví. Chlorfenoly pocházející z naturální činnosti se v přírodě vyskytují v minoritním množství. Přítomnost chlorfenolů ve vodních vzorcích se stanovuje pomocí rozličných analytických metod. V této práci je kladen důraz na stanovení pomocí plynové chromatografie. Modelové stanovení bylo provedeno pro 2-chlorfenol a 4-chlorfenol pomocí derivatizace a následné extrakce s koncovou analýzou plynové chromatografie s detektorem elektronového záchytu. Mez detekce pro 2-chlorfenol byla 2,47 μg/l pro 4- chlorfenol 3,14 μg/l. Klíčová slova: Chlorfenoly, stanovení chlorfenolů, degradace, toxicitaChlorophenols belong to major environmental pollutants and are characterized by their considerable toxicity, persistence and bioaccumulation. For their bactericidal and fungicidal properties have multiple uses. They are readily formed during water chlorination process and cause sensoric defects of drinking water. Thus they are posing a serious health hazard. Chlorophenols also occur in nature in minor amounts due to natural activity. The presence of chlorophenols in water samples is determined by various analytical methods. In this work, emphasis is placed on their determination by gas chromatography. The model assay was performed for 2-chlorophenol and 4-chlorophenol using derivatization and subsequent extraction with a final analysis by gas chromatography with electron capture detection. The limit of detection for 2-chlorophenol was 2.47 μg/l for 4-chlorophenol 3.14 μg/l. Key words: Chlorophenols, determination chlorophenols, degradation, toxicity
Keywords:
Chlorophenols; degradation; determination chlorophenols; toxicity; Chlorfenoly; degradace; stanovení chlorfenolů; toxicita
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/65694