Název:
Stravování českých šlechticů v předbělohorském období a soudobá lékařská literatura
Překlad názvu:
Nourishment of the czech aristocracy in period before Bílá hora and contemporary medical literature
Autoři:
Měrková, Jana ; Šedivá Koldinská, Marie (vedoucí práce) ; Zilynská, Blanka (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2013
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] (česky) Předkládaná diplomová práce s názvem Stravování českých šlechticů v předbělohorském období a soudobá lékařská literatura se věnuje dvěma stěžějním tématům již patrným ze samotného názvu. Jedná se o stravování a lékařství, dnes by se tyto dvě slova dala označit jedním, a sice výživou. Práce je pomyslně rozdělena na dvě části, první je jídlo urozených pánů, představení jejich jídelníčku, zvyklostí, ukázek receptů dobových pokrmů a další částí je samotná medicína, která v některých svých odborných literaturách fenomén jídla a výživy zpracovávala. V této druhé části věnuji prostor také významným osobnostem, které svou literární činností právě do této lékařské oblasti významně zasáhly. Představuji jejich díla i život. Jakýmsi spojovacím můstkem první a druhé části je pak kapitola o jídle, charakterizovaném právě pohledem lékařů. Při vzniku této práce jsem se opírala především o dva základní prameny, zabývající se celkovou životosprávou a dále pak o historiografickou literaturu, jejímž hlavním záběrem pak bylo jídlo z pohledu každodennosti, nikoli však z lékařského hlediska. V práci jsem si dala za cíl poukázat na skutečnost, že výživa neboli dietetika není záležitostí moderní doby, ale měla svou významnou roli i v mém sledovaném období.(in English) The current thesis on Nourishment of the czech aristocracy in period before Bílá Hora and contemporary medical literature focuses on two main topics: dining and medicine. Today, both could be included under one label, which is nutrition. The thesis can be divided into two parts. The first one, on the topic of cuisine/dining of noblemen, introduces their diet, habits and provides a few examples of period recipes. The second one presents overview of books that addressed the issue of dining and cuisine at that time. This part also includes personal and literary profiles of several personalities whose writings contributed to this area. A link between these two parts is a chapter on cuisine from the perspective of physicians. In writing the thesis I relied mostly on two sources: literature on lifestyle and historiographic literature. The latter focuses on cuisine from an everyday life perspective without the medical point of view. The objective of the thesis is to show that cuisine, or nutrition is not only a matter of modern age, but it had its place in the examined period as well.
Klíčová slova:
lékaři; lékařská literatura; stravování; šlechta; aristocracy; doctors; medical literature; nourishment