Název:
Znárodněné pivo. Pivovarnictví ve středních Čechách 1945-1955
Překlad názvu:
The Nationalized Beer. Brewing Industry in Central Bohemia 1945-1955
Autoři:
Šperl, Jiří ; Vojtěchovský, Ondřej (vedoucí práce) ; Janáč, Jiří (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Po druhé světové válce se v Československu, ostatně jako ve většině evropských zemí, prosadila tendence zavádět do hospodářství principy etatizace, plánování a racionalizace výroby. Ovšem v praxi se uplatňování těchto zásad setkávalo s těžkostmi, které politické a ekonomické kruhy neočekávaly. Nešlo přitom jen o různé představy o míře a podobě zásahů do ekonomiky na straně komunistů a představitelů nekomunistických stran, ale také o spory a prosazování různých partikulárních zájmů, které provázela radikální forma zestátňování prováděna komunisty po únorovém převratu v roce 1948. Cílem práce je analyzovat průběh nacionalizace v případě pivovarnictví, které patřilo k tradičním odvětvím českého průmyslu, a které si i přes značnou kapitálovou a výrobní koncentraci už v předcházejícím období zachovávalo vysoký stupeň diverzity sahající od velkovýroby až po podniky rodinného charakteru. Práce se zabývá například mechanismy obsazování vedoucích funkcí, dopadem nacionalizace a politických změn na zaměstnance, činností odborů, strategiemi řízení výroby (plnění plánů vládních institucí, socialistické soutěžení mezi podniky), vlivem státních programů zlepšování výživy obyvatelstva či protialkoholních kampaní apod. Autor rovněž osvětluje společenský dopad znárodňování a racionalizace pivovarnictví: jak byl...After the Second world war in Czechoslovakia as well as in most European countries there was a tendency to implement into the economy the principles of nationalization, planning and production rationalization. However, in reality the use of these rules encountered difficulties that had not been expected neither by political nor economic areas. It was not only the issue of the rate and form of interventions into the economy from the communist and non-communist parties but also disputes and fights for pushing through particular interests which were being accompanied by a radical form of expropriation done by the communists after the overthrow in February 1948. The aim of this paper is to analyse the nationalization development in brewing industry which belonged to traditional Czech industrial branches and despite its considerable capital and production concentration it preserved a high level of diversity ranging from mass- production to family facilities. This paper will deal with e.g. mechanisms of occupying of leading positions, nationalization impact and effect of political changes on employees, unions activities, production management strategies (reaching the plans of governmental institutions, socialist competition among companies), by the influence of state programmes, improvement of population...
Klíčová slova:
pivo; pivovarnictví; plánování; spotřební kultura; znárodněný průmysl; Československo 1945-1955; Beer; Brewing industry; Consumer culture; Czechoslovakia 1945-1955; Economic planning; Nationalization