Název:
Nutriční stav pacientů s osteoporózou
Překlad názvu:
Nutritional status of patients with osteoporosis
Autoři:
Šimková, Simona ; Zikán, Vít (vedoucí práce) ; Michalská, Dana (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce je zaměřena na problematiku nutričního stavu pacientů s osteoporózou. Práce je rozdělena do dvou částí. V první, teoretické části práce se zabývám problematikou osteoporózy, definicí onemocnění, epidemiologií a etiologií. Dále jsou zmíněny klinické projevy onemocnění, možnosti diagnostiky a léčby. Významnou částí práce je popis rizikových faktorů a zejména specifikace nutričních aspektů osteoporózy. Jsou zde popsány nutrienty, které s onemocněním souvisejí nebo souviset mohou. Dále je zmíněn vliv pohybové aktivity a kouření. Poslední část je zaměřena na hodnocení nutričního stavu. Cílem diplomové práce bylo zhodnocení nutričního stavu pacientů s osteoporózou. Cíle práce bylo dosaženo několika kroky. Nejprve byla s použitím uvedených zdrojů sepsána teoretická část práce, která vysvětluje pojmy s problematikou související. Následně proběhl výzkum. Výzkumu se zúčastnilo 60 pacientek osteologických ambulancí z Prahy a Českých Budějovic. Výzkum má několik částí, které jsou následně hodnoceny. Konkrétně se jednalo o hodnocení krátkého dotazníku zabývající se příjmem vápníku nebo pohybovou aktivitou respondentů. Další částí byl frekvenční dotazník pro zaznamenání frekvence konzumace vybraných potravin, následoval 3denní záznam jídelníčku respondentů. Byly také hodnoceny rizikové faktory...This diploma focuses on the topic of nutritional status of patients with osteoporosis. The thesis is divided in two parts. In the first part, the theoretical part I focus on osteoporosis as the definition of the disease, epidemiology and etiology. Clinical manifestations of the disease, methods of diagnosis and treatment are also mentioned. An important part of the thesis is a description of the risk factors and especially the specification of the nutritional aspects of osteoporosis. The nutrients which are connected or could be connected to the disease are also described. Additionally, the influence of physical activity and smoking is mentioned. The last part is focused on the evaluation of the nutritional status. The aim of this thesis is to evaluate the nutrition status of patients with osteoporosis. Few steps were carried out to achieve the target of the thesis. First, the theoretical part was written according to the published bibliography, then the research was performed. The research was attended by 60 women patients from osteological ambulatory in Prague and České Budějovice. The research has several parts that are consequently evaluated. Specifically, a short questionnaire concentrating on the intake of calcium or movement activity of the respondents was made. Another part was a frequency...
Klíčová slova:
nutriční stav; osteoporóza; rizikové faktory; stravovací návyky; výživa; eating habits; nutrition; nutritional status; osteoporosis; rsik factors