Název:
Informovanost dětí o složení vybraných cukrovinek
Překlad názvu:
Children's awareness of compositions in selected confectionery
Autoři:
Beer, Monika ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá tématem informovaností dětí o složení vybraných cukrovinek a obsahuje teoretickou a praktickou část. Teoretická část je zaměřena na informace týkající se informací o cukrovinkách a jejich složení, zdravotních rizicích spojených s konzumací cukrovinek a zdravého životního stylu u dětí staršího školního věku. V praktické části jsou jednotlivé kapitoly zaměřeny na dotazníkové šetření, získání informací a vizualizaci informací vedoucí k jasným závěrům cíle této práce. Výzkumné šetření této absolventské práce potvrdilo, že jsou žáci staršího školního věku ze Základní školy Dubí 1 informováni o složení a obsahu přídatných látek v cukrovinkách a jsou informováni o vzniku zdravotních rizik, které mohou být spojené s jejich konzumací v případě 48 % oslovených chlapců a dívek. Výzkumné šetření bylo uzavřeno s výsledky správných odpovědí oslovených žáků staršího školního věku ze základní školy Dubí 1. Získaná data poskytla informace, že: žáci staršího školního věku sledují složení cukrovinek na jejich obalech od výrobců v průměru ve 41 % oslovených žáků žáci ZŠ Dubí 1 jsou o přítomnosti přídatných látek informováni v průměru v 28 % případech žáci staršího školního věku ZŠ Dubí 1 mají vědomosti o zdravotních rizicích, které vznikají při nadměrné konzumaci cukrovinek v...This diploma thesis deals with the topic of informing children about the composition of selected confectionery and contains a theoretical and practical part. The theoretical section is focused on information about confectionery and its composition, the health risks associated with the consumption of confectionery and a healthy lifestyle in children of older school age. In practical terms, the chapters are focused on a questionnaire investigation, information gathering and visualisation leading to clear conclusions of the objective of this work. A research investigation of this graduate work confirmed that pupils of older school age from Dubí 1 Primary School are informed about the composition and content of additives in confectionery and are informed about the health risks that may be associated with their consumption in the case of 48% of the boys and girls interviewed. The research investigation was concluded with the results of the correct responses of the older school aged pupils from Dubí 1 Primary School. The data obtained provided information that: Items of older school age monitor the composition of confectionery on their packaging from producers in an average of 41% of the pupils interviewed. Items Oak 1 pupils are informed about the presence of additives in an average of 28% of cases....
Klíčová slova:
cukrovinky; přídatné látky; starší školní věk; výživa; Zdravý životní styl; additives; confectionery; Healthy lifestyle; nutrition; school age