Original title:
Beleš, cviboch, trnčené koláč aneb jak se dříve hodovalo na Hané
Translated title:
Dialect names of regional dishes in Haná region (e.g. beleš, cviboch, trnčené koláč)
Authors:
Šimečková, Marta Document type: Papers Conference/Event: Letní škola slovanských (bohemistických) studií /54./, Brno (CZ), 20210724
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Pro oblast Hané jsou typická moučná jídla, která se konzumovala jako každodenní pečivo, též byla připravována v rámci svátků a lidových obřadů. Článek představuje jednak příspěvek k poznání hanácké lidové kuchyně v dobách minulých, jednak jsou v něm výběrově analyzovány názvy pokrmů, zachycené v nářeční podobě, z hlediska jejich utvoření, původu či sémantické motivace.Region called Hanakia or the Haná region (Central Moravia) is characterized by flour dishes. Some dishes were prepared during the cultural festivals or folk customs, some were consumed daily. The article focuses on this phenomenon of traditional Hanakian cuisine. It selectively analyzes the dialectal names of dishes, especially in terms of their forming, origin and semantic motivation.\n
Keywords:
dialects; Hanakia/Haná; loanword; regional cuisine; semantic motivation Project no.: DG20P02OVV029 (CEP) Funding provider: GA MK Host item entry: Přednášky a besedy ze LIV. ročníku Letní školy slovanských (bohemistických) studii, ISBN 978-80-210-9883-1 Note: Související webová stránka: https://is.muni.cz/publication/1783519/en/Prednasky-a-besedy-z-LIV-rocniku-Letni-skoly-slovanskych-bohemistickych-studii
Institution: Institute of the Czech Language AS ČR
(web)
Document availability information: Fulltext is available at the institute of the Academy of Sciences. Original record: http://hdl.handle.net/11104/0322383