Název:
Biologicky aktivní látky rostliny Gotu kola
Překlad názvu:
Biologically active substances of the Gotu kola plant
Autoři:
Šumberová, Michaela ; Nábělek, Jakub (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Bakalářská práce se zabývá přípravou a charakterizací extraktu z rostliny pupečníku asijského neboli Gotu koly (Centella asiatica). Teoretická část pojednává o často analyzovaných skupinách biologicky aktivních látek v bylinách a také uvádí možné aplikace extraktu z pupečníku asijského v potravinářství. Rovněž podává přehled možných způsobů extrakce a analytických metod pro zhodnocení biologicky aktivních látek, které extrakt obsahuje. V experimentální části byl připraven extrakt z čerstvé byliny pupečníku asijského macerací v ethanolu a následně analyzován třemi vybranými metodami. Celkový obsah fenolických látek extraktu byl stanoven Folin-Ciocalteuovým testem na 0,74 ± 0,08 mgGAE·g-1. Pro zhodnocení antioxidační aktivity byl proveden test TEAC a antioxidační aktivita vzorku byla 289 ± 81 µg·ml-1. Aromatické látky v extraktu byly idenfitikovány pomocí plynové chromatografie ve spojení s mikroextrakcí tuhou fází a hmotnostní spektrometrií. Hlavní obsaženou skupinou byly seskviterpenoidní uhlovodíky s nejvyšším obsahem -farnesenu (33,28 %), -karyofylenu (25,01 %) a -humulenu (20,91 %).
The Bachelor thesis focuses on the preparation and characterization of the extract of Gotu kola (Centella asiatica). The theoretical part summarizes commonly analyzed groups of biologically active compounds of herbs and introduces potential applications of the extract in food industry. Moreover, an overview of possibly used extraction methods and analytical methods for the evaluation of biologically active compounds of the extract are presented. As for the experiment, the extract of the fresh Centella asiatica herb was prepared by maceration in ethanol and then analyzed by three chosen methods. The total phenolic content of the extract analyzed by the Folin-Ciocalteu test was 0.74 ± 0.08 mgGAE·g-1. As for the quantification of antioxidant activity, the TEAC test was performed and the antioxidant activity of the extract was 289 ± 81 µg·ml-1. The volatiles present in the extract were identified by gas-chromatography mass-spectrometry in combination with solid-phase micro-extraction. Sesquiterpenoid hydrocarbons were the most dominant group of the extract, in which -farnesene (33.28 %), -caryophyllene (25.01 %), and -humulene (20.91 %) were the major compounds.
Klíčová slova:
antioxidační aktivita; Centella asiatica; fenolické látky; GAE; Gotu kola; HS-SPME-GC-MS; macerace; pupečník asijský; TEAC; TPC; antioxidant activity; Centella asiatica; GAE; Gotu kola; HS-SPME-GC-MS; maceration; phenolic compounds; TEAC; TPC
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/201288