Original title:
Stanovení účinku plodů šípkové růže (Rosa canina L.) na oxidační stabilitu čerstvých šťáv
Translated title:
Determination of the effect of dog rose (Rosa canina L.) on the oxidative stability in fresh juices
Authors:
Borová, Šárka ; Mikulíková, Renata (referee) ; Kovalčík, Adriána (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2021
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato bakalářská práce měla za cíl analyzovat obsah bioaktivních látek, antioxidační aktivitu v ethanolových extraktech z plodů růže šípkové (Rosa Canina L.) a v neposlední řadě ověřit antioxidační účinek těchto extraktů na stabilizaci čerstvé hruškové šťávě. Ethanolové extrakty byly připraveny z nasbíraných plodů růže šípkové. Jednotlivé ethanolové extrakty z šípků byly získány v různých poměrech plodu šípku k objemu 40% ethanolového roztoku po dobu od 7–28 dní. Po stanovení celkového obsahu sacharidů, polyfenolů, flavonoidů a vitamínu C bylo zjištěno, bylo zjištěno, že principiálně obsah stanovovaných látek stoupá s poměrem plodu šípku k objemu ethanolového roztoku a s časem extrakce. Bylo také prokázáno, že ethanolové extrakty z šípků mají významnou antioxidační aktivitu. Vliv antioxidačního účinku vybraného ethanolového extraktu z plodů šípku byl ověřen jeho přidáním do čerstvé ovocné šťávy z hrušek, spektrofotometricky. Bylo prokázáno, že jeden z vybraných ethanolových extraktů inhiboval oxidaci čerstvé hruškové šťávy a má potenciál jako přírodní stabilizátor čerstvých ovocných šťáv.
This bachelor thesis aimed to determine the content of bioactive substances and antioxidant activity in ethanolic extracts of rose hips fruits (Rosa Canina L.). This work verified the possibility of using the rosehip ethanolic extract as an antioxidant to inhibit the oxidation of fresh pear juice. The ethanolic extracts were prepared by extracting rose hips fruits in various ratios of fruits to the volume of 40% ethanol for 7-28 days. After determining the total content of carbohydrates, polyphenols, flavonoids and vitamin C, it was found that, in principle, the range of the defined substances increases with the ratio of rosehip fruit to the volume of ethanol solution as well as with the extraction time. Ethanol rosehip extracts have also been shown to possess significant-high antioxidant activity. The stabilizing effect of rosehip fruit extract against the oxidation of fresh pear juice was determined spectrophotometrically. It was found that rosehip fruit extracts could inhibit the oxidation of fresh pear juice and have the potential as a natural stabilizer of fresh fruit juices.
Keywords:
antioxidant properties; bioactive substance; ethanol extract; fruits of rose hip; Rose hip; antioxidační vlastnosti; bioaktivní látky; ethanolový extrakt; plody růže šípkové; Růže šípková
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/201162