Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Stanovení účinku plodů šípkové růže (Rosa canina L.) na oxidační stabilitu čerstvých šťáv
Borová, Šárka ; Mikulíková, Renata (oponent) ; Kovalčík, Adriána (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce měla za cíl analyzovat obsah bioaktivních látek, antioxidační aktivitu v ethanolových extraktech z plodů růže šípkové (Rosa Canina L.) a v neposlední řadě ověřit antioxidační účinek těchto extraktů na stabilizaci čerstvé hruškové šťávě. Ethanolové extrakty byly připraveny z nasbíraných plodů růže šípkové. Jednotlivé ethanolové extrakty z šípků byly získány v různých poměrech plodu šípku k objemu 40% ethanolového roztoku po dobu od 7–28 dní. Po stanovení celkového obsahu sacharidů, polyfenolů, flavonoidů a vitamínu C bylo zjištěno, bylo zjištěno, že principiálně obsah stanovovaných látek stoupá s poměrem plodu šípku k objemu ethanolového roztoku a s časem extrakce. Bylo také prokázáno, že ethanolové extrakty z šípků mají významnou antioxidační aktivitu. Vliv antioxidačního účinku vybraného ethanolového extraktu z plodů šípku byl ověřen jeho přidáním do čerstvé ovocné šťávy z hrušek, spektrofotometricky. Bylo prokázáno, že jeden z vybraných ethanolových extraktů inhiboval oxidaci čerstvé hruškové šťávy a má potenciál jako přírodní stabilizátor čerstvých ovocných šťáv.
Kosmetická maska na obličej s antioxidačními vlastnostmi na bázi bakteriální celulózy
Borová, Šárka ; Hoová, Julie (oponent) ; Kovalčík, Adriána (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá přípravou kosmetické masky na obličej na bázi bakteriální celulózy. Motivací bylo připravit kosmetickou masku s antioxidačními vlastnostmi. Pro získání bioaktivních látek s antioxidační aktivitou byly nejprve připraveny extrakty z plodů růže šípkové (Rosa Canina L.) s rozdílnými navážkami šípků i s rozdílnými přídavky konzervantů. Tyto šípkové extrakty byly podrobeny spektrofotometrickým metodám, díky kterým byly zjištěny celkové obsahy polyfenolů, flavonoidů a celková antioxidační aktivita. Bylo prokázáno, že obsah stanovovaných látek roste s poměrem naváženého šípků a nejvyšší obsahy antioxidačních látek byly naměřeny u extraktů s navážkou 25 g šípku. Následně byly tyto vybrané extrakty modifikovány do několika vzorků bakteriální celulózy. Po modifikaci látek bylo prokázáno, že bakteriální celulóza je vhodným materiálem pro naabsorbování bioaktivních látek do struktury jednotlivých analyzovaných vzorků. Bylo zjištěno, že bakteriální celulóza ve formě hydrogelu a lyofilizovaná bakteriální celulóza dokázaly absorbovat největší množství bioaktivních látek s antioxidačními vlastnostmi. Naopak vzorky suché bakteriální celulózy a bakteriální celulózy s alginátovým komponentem absorbovaly aktivní látky nejméně. Dále bylo zjištěno, díky analýze pomocí přístroje Visioscope, že kosmetická maska na obličej na bázi bakteriální celulózy ve formě hydrogelu by mohla mít potenciálně i nejen antioxidační, ale i hydratační účinky na pleť.
Stanovení účinku plodů šípkové růže (Rosa canina L.) na oxidační stabilitu čerstvých šťáv
Borová, Šárka ; Mikulíková, Renata (oponent) ; Kovalčík, Adriána (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce měla za cíl analyzovat obsah bioaktivních látek, antioxidační aktivitu v ethanolových extraktech z plodů růže šípkové (Rosa Canina L.) a v neposlední řadě ověřit antioxidační účinek těchto extraktů na stabilizaci čerstvé hruškové šťávě. Ethanolové extrakty byly připraveny z nasbíraných plodů růže šípkové. Jednotlivé ethanolové extrakty z šípků byly získány v různých poměrech plodu šípku k objemu 40% ethanolového roztoku po dobu od 7–28 dní. Po stanovení celkového obsahu sacharidů, polyfenolů, flavonoidů a vitamínu C bylo zjištěno, bylo zjištěno, že principiálně obsah stanovovaných látek stoupá s poměrem plodu šípku k objemu ethanolového roztoku a s časem extrakce. Bylo také prokázáno, že ethanolové extrakty z šípků mají významnou antioxidační aktivitu. Vliv antioxidačního účinku vybraného ethanolového extraktu z plodů šípku byl ověřen jeho přidáním do čerstvé ovocné šťávy z hrušek, spektrofotometricky. Bylo prokázáno, že jeden z vybraných ethanolových extraktů inhiboval oxidaci čerstvé hruškové šťávy a má potenciál jako přírodní stabilizátor čerstvých ovocných šťáv.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.