Název:
Studium množství antioxidantů v extraktech z Melissa Officinalis
Překlad názvu:
Study of the amount of antioxidants in extracts from Melissa officinalis
Autoři:
Bartoš, Karel ; Kubíčková, Anna (vedoucí práce) ; Kozlík, Petr (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá stanovením vybraných antioxidantů, konkrétně kyseliny rosmarinové, kyseliny kávové, kyseliny skořicové a kyseliny t-4-hydroxyskořicové, ve vodných a ethanolických extraktech z Melissa officinalis. Cílem práce bylo zjistit, zda jsou i v extraktech připravených v domácích podmínkách přítomny výše zmíněné antioxidanty. V rámci práce byla vyvinuta nová UHPLC metoda s UV a MS detekcí ke sledování obsahu kyseliny rosmarinové, kyseliny kávové, kyseliny skořicové a kyseliny t-4-hydroxyskořicové v extraktech. Pro separaci byla vybrána kolona BEH C18 (2,1 mm × 100 mm, velikost částic 1,7 µm), mobilní fáze byla ve složení methanol a 0,1% vodný roztok kyseliny mravenčí o pH 2,6 přičemž poměr složek se měnil dle gradientového programu. Metoda byla po optimalizaci validována a zjištěna opakovatelnost, meze detekce a stanovitelnosti, linearita, výtěžnost a robustnost. Následně byla provedena analýza 20 vodných a 20 ethanolických extraktů lišících se dobou extrakce, typem rozpouštědla a světelnými podmínkami. Na základě porovnání retečních časů a hmotnostních spekter byla potvrzena přítomnost 3 ze 4 vybraných fenolických kyselin a to konkrétně kyseliny rosmarinové, kyseliny kávové a kyseliny skořicové v ethanolických extraktech. Ve vodných extraktech se bohužel přítomnost kyselin...This diploma thesis deals with the determination of selected antioxidants, namely rosmarinic acid, caffeic acid, cinnamic acid and t-4-hydroxycinnamic acid in aqueous and ethanolic extracts from Melissa officinalis. The aim of the work was to find out whether the above- mentioned antioxidants were present in the extracts prepared at home. A new UHPLC method with UV and MS detection was developed to monitor the content of rosmarinic acid, caffeic acid, cinnamic acid and t-4-hydroxycinnamic acid in the extracts. A BEH C18 column (2,1 mm × 100 mm, particle size 1,7 µm) was selected for separation, the mobile phase consisted of methanol (component A) and 0.1% aqueous formic acid solution at pH 2.6 (component B), the ratio of components being changed according to the gradient program. The method was validated and repeatability, limits of detection and limits of quantification, linearity, yield and robustness were determined after optimization. Analysis of 20 aqueous and 20 ethanolic extracts was performer differing in extraction time, type of solvent and lighting conditions. Based on the comparison of retention time and MS detection, the presence of 3 of 4 selected phenolic acids was confirmed, namely rosmarinic acid, caffeic acid and cinnamic acid in ethanolic extracts. Unfortunately, the presence of...
Klíčová slova:
antioxidanty; extrakce; Melissa officinalis; UHPLC-MS; antioxidants; extraction; Melissa officinalis; UHPLC-MS