Název:
Nutriční stav pacientů hospitalizovaných pro syndrom diabetické nohy - retrospektivní analýza
Překlad názvu:
Nutritional status of patients hospitalized for diabetic foot syndrome - retrospective analysis
Autoři:
Horáková, Markéta ; Gojda, Jan (vedoucí práce) ; Krauzová, Eva (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Syndrom diabetické nohy je vážnou chronickou komplikací onemocnění diabetes mellitus, vzniká vlivem řady faktorů jako neuropatie, angiopatie, infekce, a především je tento syndrom důsledkem špatné kompenzace diabetu a kardiovaskulárních rizikových faktorů. Je charakterizován obzvláště zhoršeným hojením ran a vyšší tendencí ke chronicitě, což často může být důvodem k invalidizaci pacienta. Nutrice hraje velmi důležitou roli při hospitalizování pacienta se syndromem diabetické nohy, jelikož dostatečné pokrytí energetických a nutričních potřeb je nezbytné pro úspěšnou léčbu a hojení ulcerací. V teoretické části této diplomové práce je nejprve zmíněn diabetes mellitus, jeho základní charakteristika a stručně jsou popsány typy diabetu, které se pojí se syndromem diabetické nohy. Rozebrány jsou dále akutní a chronické komplikace diabetu, na které navazuje rozsáhlejší kapitola o syndromu diabetické nohy. V té je samotná definice pojmu, epidemiologie, patogeneze, klasifikace, diagnostika, léčba a prevence vzniku tohoto syndromu. Poslední kapitola se věnuje krátce obecným výživovým doporučením pro diabetiky a stavu výživy pacientů, ve kterém se nejčastěji nachází, když jsou přijímáni k hospitalizaci, což je malnutrice, obezita a sarkopenická obezita. Cílem této diplomové práce bylo zjistit retrospektivní...Diabetic foot syndrome is a serious chronic complication of diabetes mellitus, caused by a number of factors such as neuropathy, angiopathy, infection, and above all, this syndrome is consequence of a poor diabetes compensation and cardiovascular risk factors. It is characterized by particularly impaired wound healing and a higher tendency to chronicity, which can often be a reason for disability of the patient. Nutrition plays a very important role in a patient hospitalized with diabetic foot syndrome, as adequate coverage of energy and nutritional needs is essential for successful treatment and healing of ulcers. The theoretical part of this diploma thesis first mentions diabetes mellitus, its basic characteristics and briefly describes the types of diabetes that are associated with diabetic foot syndrome. Acute and chronic complications of diabetes are also discussed, followed by a more extensive chapter on the diabetic foot syndrome itself. This is the very definition of the term, epidemiology, pathogenesis, classification, diagnosis, treatment and prevention of this syndrome. The last chapter deals briefly with general nutritional recommendations for diabetics and the nutritional status of patients in which they are most often found when they are admitted to hospital, which is malnutrition,...
Klíčová slova:
diabetes mellitus; diabetická noha; malnutrice; nutriční stav; diabetes mellitus; diabetic foot; malnutrition; nutritional status