Název:
Antimikrobiální aktivita vybraných přírodních extraktů
Překlad názvu:
Antimicrobial activity of selected natural extracts
Autoři:
Šandová, Lucie ; Veselá, Mária (oponent) ; Zemanová, Jana (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Cílem této bakalářské práce bylo stanovit antimikrobiální aktivitu vybraných přírodních extraktů, konktrétně tří modelových extraktů vyrobených z třapatky nachové (Echinacea purpurea) a čtyř komerčních extraktů – z levandule lékařské (Lavandula angustifolia), meduňky lékařské (Melissa officinalis), echinaceových bylinných kapek (Echinacea purpurea) a extraktu echinacey (Echinacea purpurea) se zázvorem vůči vybraným mikroorganismům. Teoretická část je zaměřena na popis bioaktivních látek, vyskytujících se v rostlinách. Dále popisuje extrakční metody pro získávání extraktů z rostlinných materiálů, metody pro stanovení antimikrobiální aktivity a na závěr využití přírodních extraktů v potravinářském a kosmetickém průmyslu. V experimentální části byl testován antimikrobiální účinek zmíněných extraktů vůči gramnegativní bakterii Escherichia coli, grampozitivní bakterii Bacillus cereus a kvasince Candida glabrata. Pro stanovení antimikrobiální aktivity byly použity a porovnány dvě metody – jamková a disková difúzní metoda. Nejvyšší antimikrobiální aktivitu proti vybraným mikroorganismům vykazoval komerční extrakt meduňky lékařské, s vysokým obsahem geraniolu a citronelollu. Významnou antimikrobiální aktivitu vykazoval i komerční extrakt levandule lékařské. Naopak extrakty z echinacey nevykazovaly žádnou antimikrobiální aktivitu proti vybraným mikroorganismům.
The aim of the bachelor thesis was to determine antimicrobial activity of selected natural extracts, specifically three model extracts made from purple coneflower (Echinacea purpurea) and four commercial extracts – true lavender (Lavandula angustifolia), lemon balm (Melissa oficinalis), echinacea herbal drops (Echinacea purpurea) and echinacea extract (Echinacea purpurea) with ginger, against selected microorganisms. Theoretical part is focused on description of bioactive substances that are found in plants. It also describes extraction methods used for obtaining extracts from plant materials, methods for determining antimicrobial activity and then the use of natural extracts in food and cosmetic industry. In experimental part, antimicrobial effect of the extracts was tested against gram-negative bacteria Escherichia coli, gram-positive bacteria Bacillus cereus and yeast Candida glabrata. For determination of the antimicrobial activity, two methods (hole method and disc diffusion method) were used and compared. The highest antimicrobial activity against selected microorganisms was showed by commercial extract of lemon balm, which contains lot of geraniol and citroneloll. Significant antimicrobial activity had also been shown by commercial extract of true lavender. On the contrary, extracts from Echinacea had not shown any antimicrobial activity against selected microorganisms.
Klíčová slova:
Antimikrobiální aktivita; Bacillus cereus; Candida glabrata.; Escherichia coli; konzervace; levandule lékařská; meduňka lékařská; mikrobiální rizikovost; přírodní extrakty; přírodní kosmetika; třapatka nachová; Antimicrobial activity; Bacillus cereus; Candida glabrata.; Escherichia coli; lavender (Lavandula angustifolia); lemon balm (Melissa officinalis); microbial risk; natural cosmetics; natural extracts; preservation; purple coneflower (Echinacea purpurea)
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/195311