Original title:
Studium autenticity kávy různého geografického původu
Translated title:
Studying the authenticity of coffee of various geographical origins
Authors:
Flegr, Šimon ; Pořízka, Jaromír (referee) ; Diviš, Pavel (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2020
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Diplomová práce rozebírá problematiku autenticity kávy, s důrazem na autenticitu geografického původu a její aspekty. V teoretické části je rozebrán botanický původ kávy, technologie zpracování, chemický obsah hlavních komponent a jejich změny v průběhu pražení, dále jsou rozebírány světové produkční oblasti a specifika produkce kávy v jednotlivých regionech. Je nastíněna problematika kontroly kávy a jejího falšování s možnostmi odhalení. Je provedena geologická klasifikace půdních typů produkčních oblastí v 17 studovaných pěstitelských regionech. Experimentální část je zaměřena na analýzu prvkového složení vybraných stopových prvků, jako dodatečný faktor je přidán profil těkavých látek. Prvková analýza byla provedena pomocí hmotnostní spektrometrie a optické emisní spektrometrie, těkavé látky byly stanovovány pomocí plynové chromatografie kombinované s hmotnostně-spektrometrickým detektorem. Výsledná dat byla statisticky zpracovávána za účelem oddělení produkčních makroregionů, k čemuž byla využita kombinace naměřených dat a vytvořeno několik modelů.
This diploma thesis researches coffee authenticity problematice, mainly focusing on the authenticity of geographic origin. In the theoretical part of this work, botanical classification is described as well as production technology and processes. The work also includes chemical composition of coffee, describing the major components and changes during production phases. It describes major production areas of the world, in terms of general description and brief history. Problematics with coffee fraud and its identification are also described. Theoretical part also includes general geological description of 17 studied coffee growing regions. Experimental part is devoted to trace amount analysis of selected elements and volatile compounds. The element analysis was conducted using mass spectrometry or optical emission spectrometry, volatile compounds were determined using gas chromatography combined with mass spectrometry detection. Results were statistically described and analyzed, resulting in several discrimination models based on geographic origin.
Keywords:
chemometrics; coffee; elemental analysis; gas chromatography; geographic authenticity; mass spectrometry; optical emission spektrometry; statistical model; trace analysis; volatile compounds; chemometrie; geografická autenticita; hmotnostní spektrometrie; káva; optická emisní spektrometrie; plynová chromatografie; prvková analýza; statistický model; stopové prvky; těkavé látky
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/195049