Název:
Analýza produkce, obchodu a možností uplatnění kávy v podmínkách ČR
Autoři:
Toufarová, Marie Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá charakteristikou rodu Coffea, jednotlivých druhů kávovníků a botanickému popisu dílčích částí kávového zrna. Práce vede k bližšímu poznání způsobu pěstování kávovníků a dále přibližuje problematiku sklizně a metod zpracování získaných kávovníkových třešní jako je suchý, polopromytý a mokrý způsob zpracování. Také je klasifikováno zpracování kávy pražením a následné rozdělení kávového sortimentu dle jeho kvalitativních faktorů na komoditní kávu, výběrovou kávu a kávoviny. Část práce je věnována deskripci světových kávových oblastí s charakteristikou vybraných produkčních zemí. Práce identifikuje světovou komoditní vertikálu kávy a ukazuje na největší světové hráče v obchodu s kávou a poukazuje na faktory ovlivňující cenu kávy. Dále předkládá statistické údaje a data světových producentů s popisem vývoje globálního exportu a importu kávy od roku 2004. Znatelná část diplomové práce vystihuje světovou spotřebu kávy a blíže se zabývá spotřebou na území České republiky. Je zde také konkrétně rozebrán dovoz a re-export kávy vázaný na ČR. Deskripce spotřeby kávy v ČR je podložena dotazníkovým šetřením, které ukazuje spotřebitelské tendence a současně nahlíží na úroveň znalostí široké veřejnosti na problematiku v oblasti kávy. V návaznosti na dotazníkové šetření je uvedena česká kávová scéna v oblasti Moravskoslezského kraje s popisem tamních pražíren a kaváren specializující se na výběrovou kávu.The diploma thesis deals with the characteristics of the genus Coffee, individual types of coffee trees and the botanical description of the coffee bean parts. The thesis leads to a closer understanding how the coffee is grown, and it also shows harvesting and processing methods of the obtained coffee cherries such as dry, semi-washed and fullywashed processing. The processing of coffee by roasting and sub-distribution of the coffee assortment according to its qualitative factors as a commodity coffee, selective coffee and coffee is also classified. Part of the thesis is dedicated to the description of world coffee regions with characteristics of selected countries. The work shows the world's largest player in the coffee business and highlights the factors influencing the price of coffee. It also presents statistic data and data from world producers describing the development of global coffee exports and imports since 2004. A significant part of the diploma thesis describes the world coffee consumption and is focused on the Czech Republic. There is also specifically discussed the import and re-export of coffee bound to the Czech Republic. The description of coffee consumption in the Czech Republic is based on a questionnaire survey, which shows consumer trends and also looks at the level of knowledge of coffee in the general public. Following the questionnaire survey, the Czech coffee scene in the Moravian-Silesian Region is listed, with a description of local coffee roasters and cafes.
Klíčová slova:
komoditní vertikála kávy; káva; produkce; spotřeba; výběrová káva