Název:
Metabolický profil biologicky významných látek v medu
Autoři:
Ošťádalová, Ilona Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce seznamuje čtenáře s tématem: Metabolický profil biologicky významných látek v medu. Práce je rozdělena do dvou částí. První část ve formě literární rešerše se zabývá charakteristikou medu, historií využívání medu pro léčebné účely, složením medu, obsahem biologicky aktivních látek a jejich pozitivními účinky na zdraví člověka. Jsou zde také popsány využívané metody pro stanovení polyfenolických látek v medu. Druhá část práce, část praktická, se zabývá stanovením polyfenolických látek v 11 vzorcích medu za použití kapalinové chromatografie s hmotnostním spektrometrem (HPLC-MS). Byla provedena extrakce z kapaliny do kapaliny za použití rozpouštědla ethylacetátu a diethyletheru, a extrakce pevnou fází za použití vody jako rozpouštědla. Tyto metody byly následně statisticky porovnány.This thesis is introducing us theme of the metabolic profile of biologically important compounds in honey. This thesis is devided into two parts. The first part (the literature review) is introducing characteristic of honey, history of a use for medical purposes, honey content, content of biologically active compounds and their positive effects on human health. There are also described methods of determination polyfenolic compounds in honey. The second part of this thesis (practical part) deals with determination of polyfenols in 11 kinds of honey using the high pressure liquid chromatography mass spectrometry (HPLC-MS). Extraction was carried out by using liquid-liguid extraction using ethylacetate and diethylether as a solvent and solid phase extraction using water as a solvent. These methods were then statistically compared.
Klíčová slova:
antioxidanty; fenolové kyseliny; flavonoidy; polyfenoly; vitamin C; zdraví člověka