Název:
Použití různých typů startérů ve výživě telat
Autoři:
Křivová, Štěpánka Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce bylo porovnat vliv různých typů startérů na množství přijímaného startéru, přírůstky telat českého strakatého skotu, náklady na startér a bachorovou fermentaci v období mléčné výživy. Telata (n = 28) byla ustájena v individuálních boxech a po ukončení kolostrální výživy krmena mléčnou krmnou směsí a startérem. Telata byla rozdělena do čtyř skupin po 7 jedincích podle typu podávaného startéru (A: granulovaný startér s celým ovsem, B: kompletně granulovaný startér, C: startér typu müsli, D: slamnatý startér). Skupiny telat byly vyrovnané podle věku dosaženého na začátku experimentu a zastoupení pohlaví. Experiment trval do věku telat 52 dní. Byla sledována denní spotřeba startéru, hmotnost telat a dvakrát byla odebrána bachorová tekutina. Průměrná spotřeba startérů i přírůstky telat v jednotlivých skupinách byly relativně vyrovnané a rozdíly mezi skupinami nebyly statisticky významné. Náklady na reálně spotřebovaný startér byly průkazně nejvyšší u skupiny C. Průměrné pH bachorové tekutiny se u většiny telat pohybovalo pod 6 (s výjimkou telat skupiny C v prvním odběru a ve druhém odběru u telat skupiny D). U většiny telat bylo v bachorové tekutině zjištěno poměrně vysoké zastoupení kyseliny propionové (nad 30 % s výjimkou telat skupiny D) a nízké zastoupení kyseliny octové (pod 56 % s výjimkou skupiny D). Na základě výsledků vyšetření bachorové tekutiny v závěru experimentu lze u telat skupiny A, B i C vysledovat tendenci ke vzniku subakutní acidózy bachorového obsahu. U telat skupiny D odpovídaly hodnoty pH i zastoupení kyseliny propionové a octové parametrům bachorové tekutiny zdravých zvířat. Ze zdravotního hlediska se tak pro rozvoj bachorové fermentace bez rizika vzniku acidózy bachorového obsahu jeví jako nejvhodnější startér s podílem štípané slámy.The thesis objective was to compare the effect of different types of starters on starter intake, growth performance and fermentation in rumen of calves in the period of milk nutrition, and expenses on the starter. The experiment was carried out on Czech Fleckvieh calves (n = 28) housed in outdoor individual boxes and fed by colostrum (until the 5th day of life) or milk compound feed (since the 6th day of life) and starter. The calves were divided into four groups of seven animals each depending on the type of starter they were fed with (A: pelleted starter with oat grains; B: completely pelleted starter, C: textured starter, D: starter with chopped straw). The mean age of calves in each group was determined by their age in the beginning of the experiment and by sex. The experiment lasted in 52nd day of calves age. The mean intake of individual types of starters was relatively balanced thus the differences among groups were statistically insignificant as well as the average daily gain of calves in individual groups. There is substantial evidence that the expenses on consumed starter were the highest in case of the C group. The average rumen fluid pH of most of the calves was oscillating under 6 (with exception of calves in the C group in the first sampling and calves in the D group in the second sampling). In rumen fluid of most calves, quite high levels of propionic acid (over 30% with exception of calves from the D group) and low levels of acetic acid (under 56% with exception of the D group) were measured. Based on the end results of the rumen fluid examination, a disposition to development of subacute ruminal acidosis can be seen in case of calves from groups A, B and C. The pH levels and the levels of propionic acid and acetic acid in rumen fluid of the calves from the D group met the parameters of rumen fluid of healthy animals. Based on the results of the experiment it can be concluded that in terms of health, it is recommendable to opt for the starter with chopped straw, which is the most convenient for the development of rumen fermentation without risk of subacute ruminal acidosis.
Klíčová slova:
acidóza bachorového obsahu; bachorová tekutina; přírůstky; startér; výživa telat