Název:
Sacharidy ve výživě člověka
Autoři:
Gazdíková, Pavla Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce popisuje význam a celkovou roli sacharidů ve výživě člověka. Podrobně pojednává o nejvýznamnějších zástupcích jednotlivých skupin sacharidů, jejich stavbě, funkci a výskytu. Poměrně značná část je zaměřena na potravní vlákninu a její účinky na lidský organizmus. Dále jsem věnovala pozornost trávení, vstřebávání a metabolizmu sacharidů, v menší míře pak poruchám metabolizmu. V rámci hladiny krevní glukózy jsou objasněny pojmy glykemický index a glykemická nálož. Kromě sacharidů jsou okrajově zmíněny i další fyziologické potřeby člověka. V závěrečné části bakalářské práce je popsán vliv sacharidů na jednotlivá onemocnění a s tím související doporučená konzumace sacharidů.This thesis describes the importance and the overall role of carbohydrates in human nutrition. It discusses the most significant representatives of each group of carbohydrates, their construction, function and appearance. A sizable part focuses on dietary fiber and its effects on the human body. I also pay attention on the digestion, absorption and metabolism of carbohydrates, and in a lesser extend on metabolism disorders too. In the context of the blood glucose levels I explain the concepts of glycemic index and the glycaemic load. I also marginally mentioned other physiological human needs, together with the carbohydrates topic. In the final part of the Bachelor thesis I described the effect of carbohydrates on the disease and related recommendation for the consumption of carbohydrates.
Klíčová slova:
glukóza; potravní vláknina; sacharidy; výživa