Název:
Významné patogeny v potravinách
Autoři:
Benešová, Jana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá přehledem aktuálně nejvýznamnějších patogenních mikroorganismů v potravinách, jejich charakteristikou a metodami jejich detekce v potravinách. Do práce byli zařazeni bakteriální původci nejčastějších alimentárních onemocnění v Evropské unii za posledních 5 let. Práce také přehledně popisuje běžné alimentární infekce a alimentární intoxikace, jejich dopad na zdraví člověka a současný výskyt. Závěrečná část práce je věnována základním pravidlům prevence vzniku těchto onemocnění. Práce napomáhá ke zvýšení informovanosti o této problematice.The bachelor thesis deals with summary of the most important pathogenic microorganisms in food, description of their characteristic and methods of detection in food. There are the most common bacterial agens of foodborne disease in the European Union in last 5 years. The thesis clearly describes common alimentary infections and alimentary poisoning, the impacts on human health and their present occurence. The final part is devoted to the basic rules to prevent the risk of these diseases. My bachelor thesis helps to raise awareness of this issues.
Klíčová slova:
alimentární onemocnění; bakterie; kontaminace; patogenní mikroorganismy; potraviny; prevence