Název:
Corporate social responsibility of microbreweries
Autoři:
Podškubková, Liliana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2018
Jazyk:
eng
Abstrakt: [eng][cze] Podškubková L. Corporate Social Responsibility of Microbreweries. Bachelor the-sis. Brno: Mendel University, 2018. The bachelor thesis is focused on corporate social responsibility regarding mi-crobreweries. The main goal of the bachelor thesis was to propose recommenda-tions to a chosen Czech microbrewery based on a desk and qualitative research, and comparison with a chosen Irish microbrewery. Concerned literature of corpo-rate social responsibility and microbreweries was studied and used as a base for the practical part. Original CSR analysis structured by the ISO 26000 norm was used for the internal environment of a chosen Czech microbrewery and a chosen Irish microbrewery. The two microbreweries were later compared for a better un-derstanding of the problematic. It was discovered that the chosen microbreweries have similar CSR activities but the Czech microbrewery practices them in a better way. For the external environment PESTE analysis was used for the Czech brewery industry and it’s opportunities and threats were found. Alongside, similar compa-nies with a great CSR review and actions were examined. Based on all these factors it was discovered that the Czech brewery doesn’t provide information of irrespon-sible consummation of beer, doesn’t provide nutritional values and prices of their beers on their website, doesn’t use LED fluorescent lamps and therefore saving energy and also that their employees have only a few benefits. Recommendations for these problems were suggested and economically interpreted.Podškubková L. Společenská odpovědnost minipivovarů. Bakalářská práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2018. Tato bakalářská práce je zaměřena na společenskou odpovědnost minipivovarů. Hlavním cílem bakalářské práce bylo navrhnout doporučení vybranému minipivo-varu na základě sekundárního a kvalitativního výzkumu, a porovnání s vybraným Irským minipivovarem. Literatura o společenské odpovědnosti a minipivovarech byla nastudována a použita jako podklad pro praktickou část. Pro vnitřní prostředí zvoleného Českého a Irského minipivovaru, byla použita originální CSR analýza strukturovaná ISO 26000 normou. Minipivovary byly porovnány pro lepší poro-zumění problematiky. Bylo zjištěno, že vybrané minipivovary mají podobné CSR aktivity, ale Český pivovar je v rámci společenské odpovědnosti lepší. Pro externí prostředí byla použita PESTE analýza, kde byly zjištěny hrozby a příležitosti. Záro-veň byly prozkoumány podobné firmy s dobrou recenzí na CSR. Na základě všech faktorů bylo zjištěno, že Český pivovar neposkytuje upozornění o nezodpovědné konzumaci alkoholu na obalech ani webových stránkách, nepoužívá LED zářivky a tudíž nešetří s energií, a že zaměstnanci mají jen pár benefitů. Pro tyto problémy byly navrhnuty doporučení, které byly ekonomicky interpretovány.
Klíčová slova:
ISO 26 000; minipivovary; PESTE analýza; společenská odpovědnost