Název:
Antibakteriální vlastnosti povrchových úprav pracovních kuchyňských desek
Autoři:
Endlicherová, Veronika Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá antibakteriálními vlastnostmi povrchových úprav pracovních kuchyňských desek. V práci jsou porovnávány antibakteriální, fyzikálně-mechanické, užitné a vzhledové vlastnosti povrchových úprav masivního dřeva dubu, akátu a hrušně. Výzkum probíhal na alkyduretanovém a vodou ředitelném jednosložkovém laku. Pro zkoušky zjišťování antibakteriální aktivity byly použity bakterie Escherichia coli a Staphylococcus areus. V rámci práce byla popsána rizika související s mikroorganismy a kuchyňským prostředím. Dále byly analyzovány požadavky na povrchové úpravy pracovních kuchyňských desek.The diploma thesis deals with antibacterial properties of kitchen worktops surface finishes. The thesis compares the antibacterial, physical-mechanical, utility and appearance properties of various surface treatments on solid wood of oak, acacia and pear wood. The research was carried out on alkydurethane and water-borne varnish. Escherichia coli and Staphylococcus aureus were used for the assesment of antibacterial activity. The thesis describes the risks associated with microorganisms and kitchen environment. Furthermore, the requirements for surface finishes of kitchen worktops were analyzed.
Klíčová slova:
antibakteriální vlastnosti; bakterie; bezpečnost potravin; kuchyně; mikrobilogie; povrchová úprava; pracovní desky