Název:
Vliv změny kondice dojnic českého strakatého plemene skotu na jejich mléčnou užitkovost
Autoři:
Maňoušková, Iveta Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] S cílem vyhodnotit vliv změny tělesné kondice dojnic českého strakatého skotu na jejich mléčnou užitkovost bylo provedeno roční pozorování, pro které bylo vybráno 214 dojnic tohoto plemene. Jejich tělesná kondice byla hodnocena pětibodovým systémem Body Condition Scoring (BCS) s přesností na 0,5 bodu. Tělesná kondice těchto dojnic byla zaznamenávána 1 až 2 měsíce před otelením a poté v rozmezí 40 až 70 dní po otelení. Změna tělesné kondice mezi těmito dvěma sledováními byla následně vyhodnocována vzhledem k dennímu nádoji a složení mléka. Byl sledován také vztah změny tělesné kondice k fázi laktace, pořadí laktace a počtu somatických buněk v mléce dojnic. Vysoce průkazná pozitivní korelace byla zjištěna mezi změnou tělesné kondice a denním nádojem mléka. Vztah mezi změnou tělesné kondice a obsahem tuku, obsahem bílkovin, poměrem tuku a bílkovin, fází laktace, pořadím laktace, ani počtem somatických buněk v mléce nebyl prokázán.This diploma thesis was made to evaluate the influence of body condition change in Czech Fleckvieh cattle to their milk production in one-year monitoring of 214 dairy cows. Their body condition was individually valued with 5-point system named Body Condition Scoring (BCS) with accuracy to 0,5 point. Body condition of these dairy cows was written down between 1 up to 2 months before calving and then between 40 up to 70 days after calving. The change in body condition between these two terms was subsequently evaluated to milk yield and the composition of milk. There was also evaluated the influence of body condition change to phase of lactation, parity and somatic cell count. Relationship between body condition change and milk yield was highly positive. Relationship between body condition change and the amount of milk fat, milk protein, fat to protein ratio, phase of lactation and somatic cell count was not proved.
Klíčová slova:
BCS; denní nádoj; složení mléka; změna tělesné kondice; český strakatý skot