Název:
Monitoring alkaloidů v rajčatech
Autoři:
Šimková, Magdalena Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce na téma Monitoring alkaloidů v rajčatech popisuje skupinu alkaloidů a některé zástupce z nich. Je zaměřena na čeleď lilkovité, a to především na druh rajče a jeho produkci, významné látky a jejich vliv na lidské zdraví. Uvádí informace o produktech z rajčat a jejich kvalitě, která je ovlivněna hlavní surovinou. Jsou shrnuty separační a identifikační metody, pomocí kterých lze alkaloidy stanovit. V praktické části je zjišťován kvalitativně obsah alkaloidů v celé rostlině rajčat pomocí ambientních technik DESI a DART, dále kvantitativně množství přítomných alkaloidů v nezralých, polozralých a zralých plodech rajčat pomocí kapalinové chromatografie spojené s hmotnostním spektometrem (HPLC/MS). Jsou stanoveny obsahy alkaloidů v rajčatové šťávě, kečupu a rajčatovém protlaku.The thesis on Monitoring alkaloids in tomatoes describes a group of alkaloids and also some of them. The thesis focuses on the Solanaceae family, especially the tomato plant, tomato production, important substances and their influence on human health. The thesis presents information about tomato products and their quality which is influenced by the general material. Furthermore, separative and identification methods which can qualify alkaloids are described. In the practical part of the thesis the content of alkaloids in whole tomato plant is found out qualitatively by DESI and DART technic, the amount of the present alkaloids in unripe fruit, semi-ripe fruit and ripe fruit quantitatively by High Performance Liquid Chromatography connected with Mass Spectrometry (HPLC/MS). The volume of alkaloids in tomato juice, ketchup and tomato paste are determined.
Klíčová slova:
alkaloidy; HPLC/MS; kvalita produktů z rajčat; rajčata; tomatin