Název:
Technologické možnosti výroby piva pro speciální dietu
Autoři:
Brož, Jaroslav Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V této bakalářské práci je vypracována literární rešerše na téma Technologické možnosti výroby piv pro speciální dietu. Je zde popsána výroba piva, pozornost byla věnována však i onemocněním, které vlivem určitých látek přirozeně v pivu obsažených znemožňují konzumaci tohoto oblíbeného nápoje. První část práce je věnována surovinám, které se v České republice využívají na výrobu piva a technologickému procesu jeho vzniku. Dále je přiblížena problematika celiakie, tedy intolerance organismu na lepek, který je běžnou součástí piva. Diabetes mellitus a s ním spojena neschopnost odbourávat sacharidy z krve je v práci taktéž diskutován. K oběma onemocněním jsou řešena omezení bránící konzumaci piva a následně popsány různé technologické možnosti výroby, po kterých je i pro tyto pacienty bezpečné pivo požít. V neposlední řadě práce pojednává o speciálních výživách zaměřených na zvýšený příjem jedné skupiny látek, kde se dá pivo využít pro své pozitivní účinky na lidský organismus nebo jako nosič přidaných látek.This Bachelor thesis deals with the topic of Technological possibilities of beer brewing for special diet. It includes beer production and illnesses which obviate drinking this beverage in virtue of presence of undesirable substances. The first part of this thesis is aimed to description of ingredients which are used for brewing in the Czech Republic and also technological processes of beer production. Furthermore it describes celiac disease and thus gluten intolerance, because gluten is naturally occurred in beer. The second illness mentioned is diabetes mellitus causing a disability to break down the carbohydrates from the blood. The discussion of both diseases contains limitations of beer consumption and consequently various technological ways of production modifications which make the beer safe to drink for these patients. Last but not least the work deals with special nutrition focused on increased intake of specific group of substances, where beer can be used for its positive effects on human organism or as a carrier of added particular substances.
Klíčová slova:
celiakie; diabetes mellitus; lepek; pivo; sacharidy; vitamíny; vláknina