Název:
Výživa moderných genotypov prasiatok
Autoři:
Mišenková, Veronika Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Chov prasat je významným článkem hospodářského sektoru. Největší význam má produkce vepřového masa a selat. Maso představuje biologicky hodnotné živiny pro lidskou populaci. Rozhodujícím faktorem efektivnosti chovu je cílevědomá výživa, správná technika krmení a dobrý zdravotní stav. Tyto faktory přímo ovlivňují reprodukční ukazatele prasnic (počet živě narozených selat na prasnici a počet odstavených selat na prasnici / rok). Každý podnik má při uzavřeném obratu stáda dvě samostatné odvětví, a to výkrm prasat a produkci selat. Ekonomickým cílem podniku je dosahovat zisk. Tato bakalářská práce je zaměřena na výživu selat moderních genotypů. V první části přehledně zobrazuje současný stav prasat v České republice, v Slovenské republice a v celé Evropské unii. Ve druhé části podrobně popisuje anatomickou stavbu a fyziologickou funkci gastrointestinálního traktu. Trávicí trakt je složen z ústní dutiny, hltanu, jícnu, žaludku, střeva a žláz. Každá jeho část má mechanickou nebo chemickou funkci v procesu metabolismu. Ve třetí části popisuje skupiny krmiv, které jsou nejvíce používané ve výživě prasat. Patří sem: obiloviny, luštěniny, krmiva z tukového průmyslu, krmiva z olejářského průmyslu a krmiva živočišného původu. Ve čtvrté části rozebírá techniku ??krmení selat, březích prasnic a kojících prasnic. Každá kategorie prasat má své specifické nároky na krmiva, tedy na obsah jednotlivých složek. Následně se zabývá ztrátami selat v prenatálním a postnatálním období, možnostmi jejich eliminace, a jak jí ovlivňuje výživa. V závěru práce jsou shrnuty poznatky a jejich možná aplikace v praxi.Pig Breeding is the important element of the economic sector. The production of the pork and production of the piglets are the most important. The pork is a biologically valuable nutrient for the human population. Purposeful nutrition, right feed technique and good health are decesive factors in the efficiency of the Pig Breeding. These factors directly affect reproductive indicators (number of live-born piglets, number of weaned piglets per sow/year). Every company, which uses the closed turnover of herd, have got two separated sectors, so fattening pigs and production of piglets. The economic objective of the company is making a profit. This Bachelor thesis is focused on nutrition of modern piglets genotypes. In the first part the thesis shows the current number of pigs in the Czech republic, Slovak republic and the European Union. In the second part it describes in details the anatomical structure and physiological function of the gastrointestinal tract. The gastrointestinal tract is composed of oral cavity, pharynx, esophagus, stomach, intestine and endocrine glands. Every part of the gastrointestinal tract has mechanical or chemical function in process of metabolism. In the third part it describes feed groups used in pig nutrition. The include feed: cereals, leguminous plants, feed from the fat industry, feed from the oil industry and feed of animal origin. In the fourth part it discusses about feed technique of piglets, feed technique of pregnant sows and feed technique of lactating sows. Each category of pigs has its own specific feed requirements, that is the amount of individual ingredients. Then it deals with losses of piglets in the prenatal period and the postnatal period, possibilities of their elimination and influence of nutrition. In conclusion, the knowledge and their practical application are summarized.
Klíčová slova:
prasata; prasnice; selata; výživa