Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Výživa moderných genotypov prasiatok
Mišenková, Veronika
Chov prasat je významným článkem hospodářského sektoru. Největší význam má produkce vepřového masa a selat. Maso představuje biologicky hodnotné živiny pro lidskou populaci. Rozhodujícím faktorem efektivnosti chovu je cílevědomá výživa, správná technika krmení a dobrý zdravotní stav. Tyto faktory přímo ovlivňují reprodukční ukazatele prasnic (počet živě narozených selat na prasnici a počet odstavených selat na prasnici / rok). Každý podnik má při uzavřeném obratu stáda dvě samostatné odvětví, a to výkrm prasat a produkci selat. Ekonomickým cílem podniku je dosahovat zisk. Tato bakalářská práce je zaměřena na výživu selat moderních genotypů. V první části přehledně zobrazuje současný stav prasat v České republice, v Slovenské republice a v celé Evropské unii. Ve druhé části podrobně popisuje anatomickou stavbu a fyziologickou funkci gastrointestinálního traktu. Trávicí trakt je složen z ústní dutiny, hltanu, jícnu, žaludku, střeva a žláz. Každá jeho část má mechanickou nebo chemickou funkci v procesu metabolismu. Ve třetí části popisuje skupiny krmiv, které jsou nejvíce používané ve výživě prasat. Patří sem: obiloviny, luštěniny, krmiva z tukového průmyslu, krmiva z olejářského průmyslu a krmiva živočišného původu. Ve čtvrté části rozebírá techniku ??krmení selat, březích prasnic a kojících prasnic. Každá kategorie prasat má své specifické nároky na krmiva, tedy na obsah jednotlivých složek. Následně se zabývá ztrátami selat v prenatálním a postnatálním období, možnostmi jejich eliminace, a jak jí ovlivňuje výživa. V závěru práce jsou shrnuty poznatky a jejich možná aplikace v praxi.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.