Název:
Vliv způsobu odkalení moštů na výslednou jakost vín révy vinné
Autoři:
Šachinger, Martin Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce je zaměřena na způsob odkalení moštů a následný vliv na senzorický a analytický profil vín révy vinné. Teoretická část popisuje látkové složení révového moštu, turbiditu, způsoby odkalení a prostředky využívané k čiření hroznových moštů. V experimentální části byl proveden pokus, při kterém byly vytvořeny tři varianty. Každá varianta obsahovala čtyři různé způsoby odkalení moštu. Při výrobě byly sledovány parametry turbidity a objemu kalů. Vyrobené víno bylo podrobeno analytickému rozboru. Víno bylo následně senzoricky hodnoceno a byly vytvořeny aromatické profily jednotlivých variant. Proběhlo vhodné statistické vyhodnocení a pokus byl interpretován v jednotlivých výsledcích pokusuThis diploma thesis is focused on method of sludge removal and consequent influence on sensory and analytical profile of grapevine wines. The theoretical part describes the substance composition of grape must, turbidity, methods of sludge removal and means used to clarify grape musts. In the experimental part, an attempt was made to create three variants. Each variant contained four different ways of draining the must. The turbidity and sludge volume parameters were monitored during production. The wine produced was analyzed. The wine was then sensory evaluated and aromatic profiles of the individual variants were created. Appropriate statistical evaluation was carried out and the experiment was interpreted in individual experimental results
Klíčová slova:
aromatický profil; turbidita hroznového moštu; vliv odkalení